Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк „Евърглейдс“ - най-голямото мочурище на Америка

Автор

/

Любителите на природата и пристрастните към екологията ще имат ден за теренни проучвания в най-големите защитени мочурища в Съединените щати. „Евърглейдс“ е субтропическо пресноводно мочурище с площ 6 милиона декара и третият по големина национален парк в съединените 48 щата след „Долината на смъртта“ и „Йелоустоун“.

Национален парк „Евърглейдс“ - САЩ

Удобно разположен в южния край на Флорида, в задния двор на Маями, макар атмосферно да е на милион километри от Саут Бийч, това е Флорида такава, каквато тя е била преди испанските проучватели – или някой човек изобщо – да стигне тук.

Наполовина земя и наполовина вода, „Евърглейдс“ е сложна и крекха екосистема, в която са намерили своя дом хиляди застрашени животни, птици и растителни видове, земя, пълна със заплетени мангрови храсталаци, кръстосани от плитки, образуващи лабиринт канали с имена като Шарк Ривър (река Акула), Хелс Бей (залив Ад) и Грейвярд Крийк (рекичка Гробище).

Дървени пешеходни пътеки, велосипедни маршрути и специални корабчета за мочурища (не са позволени в същинския парк) дават възможност за надзърване във флората и фауната в периферията на мочурищата, но проникването в тайните на „Евърглейдс“ става най-добре с каяк или кану, в идеалния случай в компанията на водач.

Информирани натуралисти ще ви посочат обитателите на парка – морски крави, ибиси, бели чапли, орли рибари, белоглави орли, алигатори, костенурки, повече от четирийсет вида местни змии и, ако сте голям късметлия, една от десетте останали във Флорида пантери, които обитават парка.

Любуването на птиците може да бъде забележително, когато зимните мигриращи гости увеличат обичайната общност от 347 вида в парка, а любителите на растенията имат над 1000 вида за изучаване извън баналната острица, толкова обичайна тук, че областта често е обозначавана като „река от острица“.

Красивата, постоянно изменяща се светлина в „Евърглейдс“ е твърде необикновена, подчертаваща неговата застрашена крехкост.

Къде: Национален парк „Евърглейдс“ - двата главни входа са приблизително на по 64 км от центъра на Маями.
Най-добро време: януари-март, когато климатът е приятен, има минимум насекоми, а фауната – особено птиците – е в изобилие. За съжаление тогава има и най-големи струпвания на хора тук.

>
18 март 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

любопитно

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти