Тасос

За града

Оферти

Статии

Тасос / Tasos

Тасос (Θασος, Thasos) е гръцки остров в северно Егейско море. Красивата природа, кристалната вода, чистите плажове и съхранените гръцки традиции превръщат острова в желана дестинация, както за спокойна, така и за активна ваканция. Близостта му до континента (делят ги едва 7 км) е причина да е предпочитан за уикенд почивки.

Наблюдаван отдалече, Тасос прилича на потънала в морето планина, покрита със средиземноморски борове, кипариси и вечнозелени храсти. В крайбрежните градини се отглеждат маслини, смокини, нарове.

За богатата история на града свидетелстват археологически находки из целия остров. Град Лименас (на гръцки старото му име е било Тасос) - най-големият град на острова, е разположен в потънал в зеленина живописен залив. Интересен е и археологическият музей в града, където могат да се видят предмети от VII век пр.Хр. до началото на миналия век. В Стария град се намират светилищата на Артемида и Дионисий, а на хълма са разположени Античният театър, Акрополът и храмът на Атина.

Друга интересна дестинация е старата столица на острова - Панагия. Разходката из тесните улички покрай белосаните и покрити с каменни плочи вместо с керемиди къщурки е истинско пътуване във времето. Интересни забележителности са местната църква и Пещерата на дракона.

В рибарското селище Алики се намира езически храм, издигнат през VII век пр.Хр. Открийте пълен списък със забележителности в Тасос.

Важна информация

Население: 16 000 души

Валута: евро (EUR)

Телефонен код: +30 25930

Спешни телефони: 112

Здраве: На остров Тасос има здравен център в Принос, който ще откриете лесно, следвайки указателните табели с червен кръст и надпис на латиница. Аптеки има в Лименас, Скала Калирахис, Принос, Лименария, Потос и Панагия. В много от градовете има и частни лекари.

Антики: Изнасянето на антични предмети е строго забранено с изключение на определени предмети, за които е необходимо да разполагате със сертификат от гръцкото министерство на културата и науките. Ако бъдете заловени при опит за изнасяне на антики без сертификат, артефактите ще бъдат конфискувани, а наказанията са изключително строги.

Бакшиши: Бакшишът е около 10% от сметката и обикновено се оставя на масата, след като сметката е приключена. През летния сезон обикновено деца помагат в заведенията при разчистването на масите и винаги се радват да намерят малък бакшиш.

Транспорт

Ферибот

Основната транспортна връзка на Тасос с континентална Гърция са пристанищата Лименас и Скала Принос. През лятото приблизително на всеки два часа потегля фериботът от Кавала за Скала Принос, като пътуването трае малко повече от час, а билетът струва около 5 евро на пътник + около 10 евро на автомобил. Ако сте кацнали на летището в Кавала, по-близо е да отидете до Керамоти, отколкото до Кавала. Оттам на всеки 30-45 минути потегля директният ферибот за Лименас, който за около 40 минути пристига на Тасос. Билетът струва 4 евро на пътник + около 8 евро на автомобил. Такси от летището в Кавала до Керамоти ще ви излезе около 10 евро, но уговорете предварително цената.

В Лименас и Скала Принос ви очакват удобни автобусни връзки с всички точки на острова.

Туристически лодки, които можете да наемете от Старото пристанище на Лименас, правят еднодневни обиколки на Тасос с почивки за плаж и барбекю. Цената е около 25 евро на ден. Лодки редовно отвеждат туристи и до плажовете Хриси Амудиа и Макриамос.

Цени на фериботни билети и разписание на фериботите от Тасос до Керамоти и Кавала: www.thassos-ferries.gr

Автобус

Тасос има отлична мрежа от автобуси. На чести интервали автобуси обикалят в кръг острова и в двете посоки, има постоянна връзка и със селата във вътрешността. За около 10 евро можете да направите пълна обиколка с автобус на острова за един ден - разстоянието е около 100 км и се изминава за три часа и половина.

Личен автомобил, такси и велосипед

Пътната мрежа на острова е много добре организирана, като обикаля цялата му територия. Най-удобно ще е да наемете кола, ако искате да обиколите целия остров на спокойствие и с отбивки до манастири и селца. Компанията за коли под наем "Avis Rent-a-car" предлага автомобили в редица градове и села на острова, но при по-малки компании може да получите по-добра цена.

Такситата в Лименас се намират на крайбрежната улица, а в Протос - до главната автобусна спирка има списък с тарифите. Улиците имат имена единствено в Лименас - главния град на острова. Таксиметровите шофьори обаче познават всички хотели и къщи за гости, така че едва ли ще имате проблем с това.

На остров Тасос ако ви хванат да карате велосипед без каска, със сигурност ще ви глобят. Проверките не са много чести, но все пак не рискувайте.

Редица имена на населени места на остров Тасос започват със "Скала", което на гръцки означава "вход" или "пристанище". Това са селища, които са построени във вътрешността на острова, но са построили съоръжения за излаз на брега. Скала Сотирас означава, че минавате покрай пристанището на град Сотирас.

Заведения

Не пропускайте да опитате прясно уловена риба. В Тасос си заслужава да пробвате льокафто - сушена на слънце риба, както и сушен на слънце октопод, скумрията сона печена на жар. На традиционните панаири и тържества на острова се сервира курбан - варено месо със смляно жито. Патерика е ястие от зеле, лук и домати, което също не е за пропускане.

Ако сте новаторски настроени, опитайте омлет от яйца на чайка.

Вкъщи можете да отнесете домашно сладко, което тук се приготвя с мед, както и зехтин, разбира се, и маслини трумбес - запазена марка на острова.

Шопинг

На западния бряг на острова в град Принос всеки понеделник се организира пазар. На него можете да видите (и чуете) викачи, които хвалят стоката си; за привличане на вниманието на клиентите търговците тук използват и камбани. На пазара в Принос се продава почти всичко - от пресни плодове и зеленчуци до обувки, домашни потреби и бельо.

Забележителности

Лименас

Лименас (Limenas) е столицата и основното пристанище на остров Тасос. Населението на града е около 2000 жители. Често е наричан град Тасос. В миналото Лименас е бил село, което бавно се е превърнало в прекрасен курорт. Било е мръсно и шумно, а днес градът надминава всички очаквания – чист, тих, с огромно пристанище. Над Лименас има прочути римски руини, но трябва да сте във форма за да можете да изкачите стръмния склон.

Теологос

В музея в планинското село Теологос ще видите напълно възстановено жилището на бившия кмет на остров Тасос - Хадзигеоргиу, който е бил инициатор на въстанието срещу османците през 1821 г. В музея са изложени предмети от миналото на острова. Вход: 3 евро. Работно време: 10:00 - 20:00 часа.

Манастири

Манастирът "Архангелу" е построен директно върху скалите, надвиснали над морето, по пътя към Алики. Обителта е клон на атонския манастир Филотеу. На третия ден на Великден в манастира има тържества. Не можете да влезете с непокрити рамене и поли и панталони над коленете. Не можете да снимате.

Манастирът "Панагиас" се намира по пътя за Мариес и в него живеят само един или двама монаси.

Манастирът "Свети Пантелеймон" се намира във вътрешността на острова, в близост до Казавити.

Дворецът в Кастро

Причината селцето Кастро и жителите му да са пощадени от пиратски нападения през столетията е, че не се вижда отдалече, тъй като е скрито в планинските масиви. Името му произлиза от двореца, издигнат някога от венецианския Джакопо Кателуци през 1414 г. от Византия. Кастро е най-старото село на острова. Намира се на 12 км от Лименас. 

Музеят на зехтина в Паная

В Музея на зехтина в Паная ще ви покажат как от маслините се извлича зехтин от древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни.

Събития

Карнавалът в Тасос

Карнавалът в Тасос е цветно и жизнерадостно няколкодневно тържество, в което са се вплели езически и християнски традиции. Смята се, че води началото си от Дионсиевите празници в древността. 

Първият ден на карнавала е 40 дни преди Чисти понеделник (първият ден на Великите пости), а пикът му е денят на Сирни заговезни. В петък преди Сирни заговезни се организират големи празненства, хората се маскират и се събират да ядат и пият заедно на централния площад, като изпълняват народни песни и танци. В неделята преди Сирни заговезни всички се събират на централния площад и около обед започват парад с маски, танци, музика и безплатно вино. На платформи участниците изпълняват забавни сценки, свързани с актуални събития. В Чисти понеделник жителите на Лименас се събират край пристанището, където местните рибари са уловили и приготвили възможно най-много видове морски дарове и риба. 

Забележителности около Тасос

Избрани оферти