Начало / Статии / Статии - България

Голямобеловски манастир Възнесение Господне

Автор

/

През 313 г. с Миланския едикт Римската империя утвърдила християнството като развноправно на останалите религии в имеприята, а през 330 г. то вече било официална държавна религия.

Започнало усилено покръстване на езическите племена и народи, които я населявали. Една от специалните мисии за покръстване на тракийските племена, населявали Родопите, се водела от св.Никита Ремесиански (335-414). Той проповядвал сред даки и беси и направил един от първите преводи на Библията на езика на бесите, което нарушило триезичната догма на богослужение само на еврейски, гръцки и латински. В Родопите са открити на 30 раннохристиянски църкви от този период.

Една от тях е Голямобеловската базилика - главната църква на манастира "Възнесение Господне". Оцелели са арки на две нива от източната част на храма. Църквата била с три издадени ниши (апсиди). Вътрешното пространствo било разделено от колони. В църквата се влизало не от запад, а от два входа, разположени от север и юг. До южната стена на храма имало голяма кръщелня. В годините на масово приемане на християнството се издигали отделни помещения за кръщение с басейн в центъра за по-лесно кръщение на възрастни хора. Подът на църквата бил покрит с многоцветна мозайка, а стените - с геометрични и растителни украси. Ако се съди по размерите на църквата, манастирският комплекс бил много богат.

Според историческите източници през Средновековието тук идвали на поклонение български владетели. Предолага се, че в манастира е било и седалището на Левкийския епископ. Вероятно цялата Чепинска котловина е била владение на манастира.
Манастирът бил разрушен през 17 в. по време на насилствената ислямизация на чепинските българи. Светото място продължило да бъде посещавано и дълбоко почитано от местните хора.

Любопитно: Свети Никита Ремисиански (335-414) е раннохристиянски църковен деец. Сведенията за неговия живот са доста оскъдни. Роден бил в Ремесиана (днес Бела Паланка, Сърбия). Писал християнски трактати, бил епископ на Ремесиана. Прочул се с активната си мисионерска дейност и най-вече с покръстването на тракийското племе беси. Той бил хвален от съвременниците си, че "там, гдето някога е имало животински нрави, сега властва ангелски дух и в пещерите се подслонява като праведник този, който е живял в тях като разбойник...Хвала на тебе, Никита, добри рабе на Христос!" (поема от епископ Павлин (4-5 в.) в чест на св.Никита).

Общи данни за манастира: Голямобеловски манастир "Възнесение Господне", 5 в., в развалини, паметник на културата

Кога: целогодишно

>
12 февруари 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

паметници

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти