Начало / Статии / Статии - България

Велинград - спа в планината

Автор

/

Повечето туристи посещават Велинград заради минералната му вода. Още от древни времена траки и римляни са познавали и използвали лечебните свойства на това природно богатство.

Снимка: Марина Гърбева/NasamNatam.com

Известни са около 80 извора с температура на водата между 28 и 86 градуса. Има централен градски плаж с няколко басейна, включително детски, а в многобройните хотели се предлагат разнообразни спа и лечебни процедури с минерална вода. През 2008 г. Велинград беше обявен за спа столица на Балканите.

Снимка: Klearchos Kapoutsis

Днешният Велинград е създаден от сливането на три села – Лъджене, Чепино и Каменица. Най-голямата забележителност на Велинград е Клептуза – най-големият карстов извор в България. Част от водата (над 500 л извират всяка секунда) се използва за водоснабдяване на Велинград, друга - за напояване, а част пълни и двете изкуствени езера, които са любимо място за почивка за гостите и жителите на Велинград. На бреговете им има няколко заведения, а във водата могат да се карат водни колела.

Около Велинград има туристически пътеки, от близката местност Юндола (на около 15 км) тръгват няколко маршрута, а зимата има ски писта и влекове. На 15 км от Велинград се намира и село Дорково с крепостта Цепина и Плиоценския парк с останки от праисторически животни, включително и огромен мастодонт.

Вижте актуални оферти за почивка във Велинград

 

>
06 февруари 2024 г.

Тагове

екопътеки

идеи за уикенд

маршрути

спа туризъм

уикенс

Забележителности наоколо

Избрани оферти