Начало / Статии / Статии - България

Неолитното селище Овчарово – гората край Търговище

Автор

/

Това е единственото изцяло проучено ранно неолитно селище в България. Селището се намира източно от град Търговище, между селата Овчарово и Руец и само на километър западно от известната селищна могила Овчарово.

Първоначално неговите жители живеели в землянки. По-късно започнали да изграждат наземни жилища. Те имали правоъгълна форма и двускатен покрив, поддържан от стени, оформени от вертикални колове и плет, обмазан с глина. Във всяко жилище имало пещ. При разкопките са открити оръдия от камък и кост, фрагменти от съдове, зооморфни фигурки и др. Впечатляваща е колекцията от антропоморфни глинени фигурки – една от най-големите в България – 157 броя.

Многобройни са и  т.н. култови масички – плитки глинени съдчета с триъгълна или четириъгълна форма, съответно на три или четири крачета. Според някои учени те са имали култово предназначение и са служели за жертвеници. Според други хипотези съдовете са използвани за лампи. Находките се отличават с характерни местни особености и същевременно някои от тях говорят за наличието на контакти между жителите на селището с общности на север от река Дунав. Днес находките от неолитното селище Овчарово-гората се съхраняват в Регионален исторически музей в Търговище..

Любопитно: От дълбока древност от зеления материал нефрит са изработвали украшения и оръжия. Притежаването на такива предмети било знак за власт и сила. Древните хора вярвали, че нефритените амулети предпазват от болести и вливат жизнени сили. Раннонеолитните общества от Балканите и Мала Азия също вярвали в магическата сила на нефрита и изработвали фигурки на жаби и теслички. Такива предмети засега в България са открити само и Катунци, Казанлък Крумовград, Тополница и Русе.

На снимката: Амулет от нефрит от раннонеолитно селище „Овчарово – гората” – І половина на 6 хил. пр.Хр.

Къде: Регионален исторически музей - Търговище

Кога: целогодишно

Работно време на РИМ-Търговище: понеделник - петък: 08:30 - 12:00, 14:00 - 17:00, почивни дни: понеделник, събота и неделя

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
05 март 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти