Начало / Статии / Статии - България

Култовата сцена от село Овчарово

Автор

/

Комплектът от култови фигурки, открити в паисторическата селищна могила край село Овчарово, община Търговище, се състои от 26 миниатюрни глинени предмета. С тях може да се подреди уникална култова сцена.

Фигурките са намерени на пода на опожарено жилище, сред отломките на глинен модел на постройка, който е възстановен от археолозите. Предполага, се че това е умален модел на храм, заедно с необходимите обредни предмети. Храмът е обслужвал едно или няколко селища. Вероятно е бил свързан с култа към Слънцето, в който важна роля играели Луната и природните стихии. По моделите на масичките и олтарите има знаци. Възможно е те да представляват най-ранния календар, чрез който са отбелязвани сезоните - нещо важно за праисторическите земеделци.

Комплектър от фигурки е изключително важен за изучаването на духовния живот на хората през енеолита. Находката позволява да бъдат обяснени сходни единични култови фигурки от същия период, намерени в различни селища в Средна и Източна Европа. Комплектът фигурки свидетелства , че може би в племето е същетвувала обособена група жрици и за първи път позволява на учените да надникнат в храм от толкова далечна епоха на безписмените човешки култури.

Уникалната култова сцена от Овчарово е датирана от V хил.пр.Хр. Комплектът се състои от 3 плоски олтара; 3 ниски масички с по едно съдче и с по едно столче, оцветени в червено; 4 фигурки - на три млади и на една възрастна жена; 3 барабана, подобни на африканските "там-там", които вероятно са в комплект с фигурките на младите жени; 2 панички, вероятно предназначени за съхраняване на някаква свещена течност, и още 5 столчета с отчупени облегала. Олтарите са боядисани в бяло с каолин, а с червено са нарисувани различни символи - слънце, луна, светкавици. Женските фигурки също са бели, а дрехите им са маркирани в червено и имат следи от геометрична украса.

Любопитно: Селищната могила при село Овчарово, Търговищко, е открита на северния склон на Пресласката планина при строежа на язовир Овчарово. Тя е образувана от останките на 13 поселения, натрупани едни върху други и датирани във втората половина на V хил.пр.Хр., т.е. от каменно-медната епоха. В селището са изследвани сложни по своята планировка жилища, а от техните развалини са извадени керамични съдове, оръдия на труда от камък и кост, както и разнообразни костни накити. В околността има останки и от други праисторически поселения.

Къде: Регионален исторически музей, гр.Търговище (почивни дни събота, неделя, понеделник)

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
07 декември 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти