Начало / Статии / Статии - България

Селищна могила Поляница край Търговище

Автор

/

Селищна могила Поляница се намира на 6 км западно от Търговище и е изцяло проучена. Първото поселение тук възникнало през ранната каменно-медна епоха (енеолит). Мястото било обитавано без прекъсване векове наред – до късния енеолит, когато след опожаряването ма селището населението напуснало завинаги този район. Жилищните наслагвания с течение на времето са образували почти триметров културен слой. Методичните разкопки на могилата позволяват да се проследи развитието на енеолитната поселищна архитектура в земите на днешна Североизточна България.

Най-ранното селище заемало правоъгълна площ с размери 36х39 м. Планът му бил строго организиран – прави улици, ориентирани по посоките на света, разделят селищната площ на „квартали” от успоредни редове постройки. Къщите били продълговати, с по едно, двеили три помещения. Изключително интересен е фактът, че още най-ранното селище било укрепено, при това укрепителната система е била построена преди самите жилищни постройки. Тя се състояла от две успоредни стени с коридор между тях. Стените (палисадите) били изградени от греди, дебели до 30 см, вкопани до 60 см в земята.

Стройният план на селището говори, че неговите строители са имали ясна представа за определена, съществуваща по това време градоустройствена система. Очевидно тя е реализирана с колективните усилия на общността. Нейните членове са действали организирано и  предварително са оценили възможностите на мястото за продължителен уседналживот. Това доказва високо ниво на социалната организация на общността. През всички периоди от съществуването на селището неговите жители са полагали грижи за укрепителната система и са я преустройвали и подсилвали, за да си осигурят добра защита.

Любопитно: Когато става дума за крепости, хората си представят античните и средновековните стени, порти и кули. Малцина очакват, че разкопките на праисторическата могила ще разкрият останки от дървени и още по-малко каменни укрепления, каквито са установени например в раннонеолитното селище при село Седларе, Момчилградско. Тяхната поява още през неолита обаче показва, че тогавашните общества също са живели в противоборство. Че едни се опитвали да ограбят други, разрушавайки създаденото от тях, и често отнемайки дори живота им. За да се защитят, обитателите дори живота им. За да се защитят, обитателите дори и на малочислените по население селища, изразходвали много сили и време, за да обезопасят своите жилища и семейства. Останките от тези строежи показват, че поне за известен период от време са успявали.

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
19 април 2013 г.

Тагове

антични градове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти