Начало / Статии / Статии - Португалия

Лисабон: 5 неща, които да направите при първото си посещение

Автор

/

Португалия е цветна и пълна с невероятни гледки и вкусове страна. И почти всяко пътуване из нея започва (а и често завършва) в елегантния Лисабон. Градът бързо става любим на много от посетителите с арт кварталите си, носещата се по улиците музика фадо, панорамните си гледки и невероятната си комбинация от вино и храна. 

Снимка: iStock by Getty Images

Ако го посещавате за пръв път, може да ви се стори, че има твърде много неща за виждане и опитване. Затова съкратихме списъка и ви оставихме само пет, с които да започнете, ако имате кратко време за запознанство с португалската столица. 

Вижте града отвисоко

Снимка: iStock by Getty Images

На много места по света за панорамни гледки към града трябва да се изкачите на върха на небостъргач, да платите билет за наблюдателна площадка или да седнете в изискан бар на покрива на някоя сграда. А в Лисабон почти всички красиви панорами са безплатни - и спиращи дъха. Разположени високо над лабиринта от улички, няколко панорамни площадки - или както се наричат тук, мирадоуро - предлагат най-разкошни гледки. Достатъчно е да се качите на някой от трамваите, които се изкачват нагоре или просто да се разхождате, като се придържате само към изкачване. Някои от най-популярните панорамни места в Лисабон са Мирадоуро де Сао Педро де Алкантра, Мирадоуро де Санта Лусия, Мирадоуро де Граса, Мирадоуро де Сеньора до Монте. Дворецът Сао Жоржи и асансьорът Санта Жуща също предлагат птичи поглед към Лисабон, макар и да трябва да платите за гледката. 

Возете се на ретро трамваите

Снимка: iStock by Getty Images

За разлика от повечето европейски столици, където фучат предимно автобуси и метро, Лисабон е град, в който можете да се придвижвате с интересни превозни средства като ретро трамваи, фуникуляри и лифт. 

Трамваите определено хващат окото с яркото си жълто и са се превърнали в символ на града. Освен това ще ви спасят от изтощителното изкачване на хълмовете в горещ летен ден. 

Слушайте фадо

Снимка: iStock by Getty Images

Твърде пресилено би било да се каже, че португалците слушат само фадо, но традиционната португалска музика определено не е излязла от мода и се лее по улиците на столицата, особено в арт кварталите като Байро Алто. Има много заведения в целия град, където можете да резервирате маса за вечер с фадо на живо, но ще чуете дълбоките, емоционални гласове на фадо изпълнители и на други места, включително от улични музиканти. 

Разходете се из Алфама

Снимка: iStock by Getty Images

Алфама е старинен арабски квартал, който ще видите от няколко от панорамните площадки, но непременно слезте да го разгледате и отблизо. Лабиринтът от улици е пълен с арт кафенета, малки магазинчета, ателиета и интересни сгради. Някои от зданията тук са на наистина достолепна възраст и са жив спомен за мавърското влияние в архитектурата. 

Не пропускайте пазарите за храна

Снимка: iStock by Getty Images

Възможностите за ядене в Лисабон са безкрайни, а кулинарната сцена предлага всичко от традиционни ресторанти до експериментална кухня и от сладкарници до улична храна. Това, което не трябва да пропускате обаче, са пазарите за храна. Там можете да опитате десетките видове местни сирена, сушени меса и вино, при това на много по-добри цени, отколкото в ресторант. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Лисабон!

>
15 юни 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти