Начало / Статии / Статии - Франция

Лувърът в 10 любопитни факта, които вероятно не знаете

Автор

/

Лувърът е една от онези забележителности в Париж, които не можете да прескочите. Някогашната кралска резиденция преди 200 години се превръща в най-големия и един от най-богатите музеи в света, в чиито зали могат да се видят повече от 35 000 експоната на огромната площ от 60 000 кв.м. Изложените предмети са само малка част от колекцията на Лувъра, която съдържа над 380 000 експоната. 

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят е толкова многолик и пълен с истории, че е трудно дори да го познавате бегло. От историята на кражбата на “Мона Лиза” до легендата за бродещата мумия - вижте няколко от най-любопитните факти, свързани с Лувъра в Париж. 

1. Лувърът е най-големият музей в света. 

2. Един ден не стига, за да се види дори и малка част от съкровищата на музея, а ако сте наистина запалени по изкуството, няма да ви стигне и месец. Всъщност някой някога е направил изчисленията: ако прекарвате по 30 секунди пред всеки експонат в Лувъра по цял ден всеки ден, ще са ви нужни 100 дни да видите всичко. 

Снимка: iStock by Getty Images

3. Преди да стане музей, Лувърът е кралски дворец, а преди да стане кралски дворец, е построен като крепост през 1190 г. 

Снимка: iStock by Getty Images

4. По времето на Наполеон музеят за 11 години е прекръстен на Музей Наполеон и е попълнен с много нови експонати. След поражението на Наполеон обаче 5000 от тези експонати са върнати на собствениците им.

5. Най-известният експонат в Лувъра е картината “Мона Лиза”. Тя е толкова ценна, че е изложена зад бронирано стъкло и има собствени бодигарди. Картината е открадната от музея през 1911 г., а две години след това е върната.

6. През Втората световна война нацистите използват Лувъра за склад за откраднати предмети на изкуството. 

7. Лувърът си има собствен призрак, което не е толкова изненадващо за сграда на близо 800 години. Според градските легенди мумията на име Белфегор броди из залите на музея нощно време. 

8. Стъклената пирамида е дело на чужденец и този факт разгневява много от французите. Когато го канят за проекта, архитект И.М.Пей вече е работил по фасадите на Националната галерия във Вашингтон и Бостънския музей за изящни изкуства в САЩ. И до днес пирамидата на Лувъра е един от най-разпознаваемите символи на забележителности в света. 

Снимка: iStock by Getty Images

9. 25% от всички картини на Леонардо да Винчи се пазят в Лувъра. Да Винчи е автор на много проекти, сред които само 24 произведения на изкуството - 6 от тях са в легендарния парижки музей.

10. Освен в Париж, на света има и още един Лувър - в Абу Даби

Вижте актуални оферти за екскурзия до Париж!

>
21 юни 2023 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти