Начало / Статии / Статии - Франция

Три правила: Какъв полет да резервирам, за да избегна закъснение?

Автор

/

Летенето е едно от най-великите постижения на човечеството, както и едно от най-изнервящите неща, които могат да ти се случат, особено ако прекараш 3 часа удобно седнал на седалката си в самолета, а той не излита и не излита.

Полетите постоянно закъсняват, променят часа си или биват направо отменяни, което може да е от леко изнервящо до непоносимо вбесяващо (например, ако изпуснеш връзката си за следващия полет).

Оказва се, че има начини, по които да намалиш до минимум възможността полетът ти да закъснее. Ето какво казват последните проучвания по темата.

Правило 1: Резервирай сутрешни полети

Има твърде много външни обстоятелства, заради които полетите закъсняват – лошо време, въздушният трафик, поддръжка, смяна на екипажа, птици в двигателя и т.н. Обикновено всичко стартира нормално и с напредването на деня закъсненията се натрупват все повече и повече като в домино всеки закъснял полет причинява закъснение на следващия и т.н. Според скорошно проучване на най-големите американски летища, системата изглежда успява да се рестартира през нощта. Полетите, които имат най-голям шанс да излетят и кацнат по разписание, са тези, които излизат между 6 и 10 часа сутринта. Около 18 часа пък е пикът на закъсненията, като средното забавяне достига до 20 минути.

Правило 2: Пътувай в събота вместо в петък

Според анализ на изданието Business Insider 30% от петъчните полети не могат да излетят навреме, като по този превръщат този ден от седмицата в най-лошия избор за летене. Съботата, от друга страна, се оказва доста по-добър избор.

Правило 3: Оставяй поне три часа между полетите

Още едно златно правило, което ще улесни живота ти, ако полетът ти все пак закъснее, а пътуването ти е с прекачване. За да не изпуснеш следващия си полет, оставяй поне три часа между двата (време за смяна на терминала, за компенсиране на закъснение, чакане на опашки и т.н.). По-добре да имаш малко време между полетите за книжка и капучино, вместо да изпуснеш полета си и да съсипеш цялото си пътуване.  

>
28 януари 2019 г.

Тагове

полезно

съвети

самолет

Забележителности наоколо

Избрани оферти