Начало / Статии / Статии - Франция

Шампан и „Ле Крайер“ - да пиеш и ядеш звезди (ВИДЕО)

Автор

/

Казват, че Дом Периньон, местният монах бенедиктинец от ХVІІ в., комуто се приписва откриването на la methode champenoise, възкликнал: „Аз пия звезди!“, след като опитал от първото в света пенливо вино.

Искрящо вино може да се произвежда навсякъде другаде, но шампанско се прави само в Шампан, област с 272 000 декара лозя. Единственият голям град в този хълмист регион е Реймс, известен с катедралата „Нотр Дам“, в която трийсет и седем френски крале са били короновани, а днес посещавана заради своите прозорци със стъклописи от Шагал и богато украсената със скулптури и с идеални пропорции фасада от ХІІІ в.

Любителите на виното скоро ще се насочат под земята, към варовитата пчелна пита от cave, или изби, където търпеливи remuers придават на милиони бутилки отлежало вино задължителното частично завъртане всеки ден (ежегодно се произвеждат около 220 милиона бутилки).

От около стоте производителя на шампанско най-прочутите grand marques („Мое е Шандон“ (Moet et Chandon), най-големият производител; „Тетенже“ (Taittinger); „Мум“ (Mumm), собственост на компанията „Сийграмс“; „Вьов Клико-Понсарден“ (Veuve Clicquot-Ponsarden) и „Перие-Жуе“ (Perrier-Jouet) предлагат разходки с екскурзовод и дегустации, които са информативни и забавни.

Винарната „Помери“ (Pommery) е може би най-изисканата и впечатляващата, с 18 км подземни изби. Внушителните галерии, издълбани от древните гало-романи, са били използвани като болници, училища  и бомбоубежища по време на световните войни.

Макар и в Шампан, вие трябва да запазите пари и апетит за едно похапване в световноизвестния „Ле Крайер“ (наречен на вековните варовикови изкопи, в които отлежава шампанското). Лидер на възраждането на ресторантите в региона от пристигането си през 1983 г., бившият майстор-готвач Жерар Боайе и неговата съпруга, Елиан, основават и управляват един от най-нестандартните френски хотел-ресторанти, преди оттеглянето си през 2004 г.

Красиво разположеното и живописно шато от края на ХІХ в. е в бившето имение на принцеса дьо Полиняк (от предците на Помери). Хвалената винена листа, включваща и над 220 пенливи вина, отдава почит на наследството на Реймс. Това е мястото за специални случаи, буйно веселие с лукс, където разкошни полилеи, висящи от високи тавани магически осветяват обстановка, подобаваща за разточителното готвене. Изискано обзаведените стаи – някои с изглед към шпиловете на готическата катедрала в Реймс – са върховният лукс на „Ле Крайер“.

*

За любопитните да научат повече за Шампан (видеото е озвучено на английски език):

Виж актуалните оферти за пътуване до Франция!

>
19 юли 2023 г.

Тагове

Аляска

винен туризъм

живописни пътешествия

катедрали

лукс

маршрути

ресторанти

романтика

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти