Начало / Статии / Статии - Франция

Атлас на непознатото – книгата с най-странните места по света

Автор

/

Всеки истински пътешественик иска не просто да се качи на Айфеловата кула, а да научи всичките й тайни. Не просто да посети градовете на инките, а да повтори техните ритуали. Точно за тези пътешественици Джошуа Фоер и Дилан Търас създават „Атлас на непознатото” – книга, пълна с причудливи и непознати места, които наистина съществуват и чакат да ги посетим.

Атласът не е типичният туристически гид:

„Опитахме се да изберем места, които ще ви накарат да почувствате, че светът е по-голям, по-широк и по-удивителен отколкото сте предполагали.”

Той е продължение на уебсайта Atlas Obscura, създаден през 2009 г. – онлайн енциклопедия за странни места, в който всеки потребител може да добави място или да включи някое от вече наличните в плана на следващото си пътуване. Освен сайта, за още идеи и пътешествия от креслото разгледайте и youtube канала на Atlas Obscura.

Винаги се шегуваме, че Айфеловата кула не може да бъде в „Атласа на непознатото”. Но на върха на кулата има малка стая, която Густав Айфел построил като тайно място за забавление на гостите. Това всъщност е „Атласът на непознатото”.

Джош и Дилан откриват много от местата сами. Докато обикалят Южна Америка през 2010 г., прекосяват последния въжен мост на инките и се изкачват до върха на водопада Гокта. Той не съществува на никоя карта до 2006 г., когато е измерен и обявен за третия по височина в света.

Дилан и аз имахме шанса да говорим с местните. Те казаха, че винаги са знаели, че водопадът е прекрасен. Знаели са, че е красив, но никога не са предполагали, че може да е чак толкова специален в сравнение с останалите в света. По някакъв начин това е и урокът на „Атлас на непознатото”. Колко са чудесата на света, които са около нас и ние не намираме време да погледнем и оценим. Кои са водопадите, които пропускаме?“

Ето какво споделя Джошуа в специално интервю:

- Най-страшното място на света?

- Мотелът на клоуните в Невада.

- Най-високият мост?

- Мостът над река Сиду, Китай.

- Най-прекрасното място за плуване?

- Плажът Наваджо в Закинтос, Гърция, още наричан плажа на корабокрушенците.

- Храмът, който може да те погълне?

- Гоа Гаджа в Индонезия.

- Най-странният паметник?

- Гробът на Мис Бейкър – първата маймуна, която е изпратена в космоса и се завръща жива. На него често има банани.

- Най-голямата статуя?

- Статуята на Африканския ренесанс в Сенегал.

- Най-интересният музей?

- Музеят на исландската магия.

- Най-странното място, където можеш да видиш коза?

- На арганово дърво в Мароко.

- Какво прави едно място подходящо за „Атлас на непознатото“?

- Необичайната му история и изненадващата красота – не очевидната, а тази, която е скрита на място, където никой не предполага, че може да има нещо красиво. Интересни са ни и местата, където естествената среда е навлязла в създадената от човека или обратното – където постоеното от човешка ръка е погълнатo от природата.

- Притеснявате ли се, че атласът може да преобрази някои места, като привлече твърде много туристи към тях?

- Това е проблем, с който все още не сме се сблъскали, защото не сме толкова големи и влиятелни, но понякога наистина се чудим. Хубавото е, че в книгата има много места, които просто не могат да бъдат разрушени. Едно от най-популярните сред тях е Островът на змиите – ужасно място на 30 мили от брега на Бразилия, пълно със смъртоносни животни. Бразилският флот не позволява на никого да припари дотам. Трябва да си самоубиец, за да отидеш.

- Всеки човек може да добави място на Вашия сайт. Как се справяте с това?

- Имаме повече от 9000 места, добавени от посетители на сайта. Всяко едно от тях преминава през професионална редакция и контрол. Ние не сме ютюб. Не може всеки да добави ресторанта си. Трябва местата да отговарят на нашите стандарти.

- Имаше ли нещо наистина изненадващо за вас?

- Такива места се появяват всеки ден. Спомням си ясно момента, в който някой добави Портите на ада, намиращи се насред пустинята в Тюркменистан. Това е огромна горяща дупка, създадена в следствие на индустриален инцидент през седемдесетте. Как щяхме да разберем за нея?

- Накъде отива „Атлас на непознатото” оттук нататък?

- Искаме да направим сайта място, където хората да прекарват много време. Да планират пътуванията си с него. Освен това нашият модел може да се използва навсякъде. „Атлас на непознатото” в Китай, Испания, Португалия, Германия. .. Засега два милиона и половина души четат атласа. Това е нишов проект, защото не всички хора пътуват толкова много. И все пак – нишата е гигантска.

*

„Атлас на непознатото“ на издателство Изток-Запад е по книжарниците в страната.

>
07 декември 2017 г.

Тагове

книги

любопитно

Атлас на непознатото

Забележителности наоколо

Избрани оферти