Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк „Гранд Титон“ наричан още „големите гърди

Автор

/

По-малко висока и заснежена от много други американски планински вериги, десетките върхове на Титон Рейндж все още печелят състезанието по геоложка красота в Америка като най-фотогеничните. Често наричани Гранд Титон (макар Гранд Титон всъщност да се нарича само най-високият от дванайсетте), те са с толкова божествени пропорции, че френско-канадските трапери от началото на ХІХ в. им дават тяхното устояло прозвище – което се превежда, без много увъртания, като „големите гърди“.

Джаксън, САЩ

Остри, изсечени от ледници и извисяващи се до 2100 м над плоското дъно на долината Джаксън Хоул в Уайоминг (саматa тя на около 1920 м над морското равнище), те са най-младата планинска верига в Скалистите планини и се състоят от относително малка паркова област от 1 240 000 декара – една шеста от размера на съседния „Йелоустоун“.

В подножието на веригата напредването на ледника е издълбало върволица от дълбоки, студени, сапфиреносини езера, от които Джени е едно от най-красивите и затова и най-популярното и посещаваното. Оттук може да поемете по внушителния маршрут „Каскейд Каньон“ или към каскадните водопади Хидън Фолс и силно впечатляващото място Инспирейшън Пойнт.

С 370 км пътеки националният парк „Гранд Титон“ е направен за туристи пешеходци. Най-голямото езеро, Джаксън, е 24 км дълго, с круизи до Елк Айлънд и покрай западния му бряг, откъдето започват планините. Екскурзия по вода с водач ви дава възможност да лъкатушите надолу по един спокоен участък от река Снейк от Дедманс Бар до Мус. 72-
километровият път осморка от Мус през Моран Джанкшън разкрива голяма част от същия изумителен пейзаж, но без да напускате твърдата земя.

Къде: Национален парк „Гранд Титон“: центърът и туристическият информационен център са в Мус, на 20 км северно от Джаксън, 11 км южно от националния парк „Йелоустоун“.
Най-добро време: юли-август са най-топлите и най-оживените, с над 900 вида диворастящи цветя в пълен цъфтеж; юни-септември за наблюдаване на лосовете; юни (за ранни диворастящи цветя) и септември (за листопада) са с
най-малко хора.

>
10 юни 2011 г.

Тагове

водопади

езера

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти