Начало / Статии / Статии - САЩ

Национален парк „Йелоустоун“ - превъзходният резерват на Америка

Автор

/

Основан през 1872 г., най-старият национален парк в Америка (и в света) е известен най-вече със своите геотермални забележителности – останки от бурното му вулканично минало, които Ръдиард Киплинг описва като „възвишенията на Ада“.  Посетителите се тълпят в Горния гейзеров басейн в южната половина на парка, за да видят 150 гейзера, които заедно с бълбукащите 10 000 кални басейна в парка, съскащи процепи и горещи извори с издигаща се над тях пара, действат като предпазни вентили, освобождавайки топлината и парата отдолу.

„Йелоустоун“ има общо 300 гейзера (около половината от всичките гейзери в света), но от всички тях суперзвездата е Олд Файтфул, който изригва пръски на височина до 56 м във въздуха на всеки 68 до 98 минути. Това е най-прочутият гейзер в света, синоним на „Йелоустоун“ в умовете на хората навсякъде по света.

„Олд Файтфул Ин“ е построен на това място през 1904 г. и все още е най-голямата съществуваща постройка от дървени трупи. Нейният създай-комфорт-посред-най-дивата-пустош стил задава модата на всички големи хотели в системата на националните паркове. Освен ако не сте направили резервация година предварително, едва ли ще намерите стая в този семпъл, забележителен хотел, но най-малкото надзърнете в него, за да видите страхотното му шестетажно фоайе и масивни четиристранни камини и комини, направени от 500 тона вулканична скала. Храната в ресторанта не е забележителна, но гледките към съвсем близкия Олд Файтфул са. Сред деветте имота на парка, по-елегантният хотел „Лейк Йелоустоун“ е най-старият, завършен през 1891 г.

Геотермалните куриози не са единственото нещо, което „Йелоустоун“ предлага: най-големият от американските национални паркове извън Аляска, неговото природно разнообразие и изобилие на диви животни са сред най-големите на планетата. Големият каньон на река Йелоустоун осигурява едни от най-спиращите дъха гледки в парка. 38 км дълъг и до 360 м дълбок, той започва с поразителните водопади Лоуър Фолс, които падат в каскада от 93 метра (близо два пъти по-високи от Ниагарския водопад) в реката долу. Мечки и бизони бродят из долината Хейдън, най-голямата ливада в парка, заедно с 25 100 елена вапити, 1000 лоса и 148 вида птици, които обитават парка с площ 8,8 милиона декара. Белоглави орли се реят над главите и дори сивият вълк от Скалистите планини – за който паркът полага всички усилия да го унищожи през 30-те години на ХХ в. – се е върнал, наново заселен през 1995 г.

Деветдесет и три процента от посетителите на парка никога не се отклоняват на повече от 5 км от пътя в пустошта и така пропускат 1900 км туристически пътеки и едни от най-чистите необятни пусти пространства в Америка. Обаче, ако нямате време и/или склонност към пешеходен туризъм, обиколката по наподобяващия осморка, 230- километров път „Гранд Луп“ е ненадминат, свързан с всеки от петте входа на парка и от него се виждат всичките основни атракции.

Национален парк „Йелоустоун“: в северозападен Уайоминг. Има 5 входа, разположени по северната, източната, южната и западната граница.
Кога: повечето пътища в парка са отворени само от началото на май до началото на ноември; североизточният вход остава открит целогодишно.
Най-добро време: май до средата на юни, септември до средата на октомври (тълпите са най-големи през юли-август); снежните зимни месеци могат да бъдат магически (2 хотела в парка остават отворени) и условията за ски бягане са изключителни.

>
21 май 2010 г.

Тагове

национален парк Йелоустоун

национални паркове

Забележителности наоколо

Избрани оферти