Начало / Статии / Статии - САЩ

Къмплийт Флай Фишър - огромно небе, огромна земя, огромна риба

Автор

/

„В нашето семейство няма ясна разграничителна линия между религия и риболов на муха“ гласи първото изречение в класическия за щата Монтана роман Река тече през него от Норман Маклийн, а съото вероятно могат да кажат и повечето хора в този щат, духовното средище на риболовците на муха (мухарите) по света. Идват хора от цял свят, за да пробват неговите потоци от световна класа, които предлагат повече риба на километър от което и да е друго място.

Къмплийт Флай Фишър - САЩ

Цялото семейство пъстървови е представено тук (кафява, дъгова, речна, липан, на Кларк), а пейзажът също никак не е лош. Легендарната река Биг Хоул и сродната й Бийвърхед имат малко съперници по отношение на качествения риболов на муха и забележителния планински пейзаж.

Най-прочутият хотел в областта – класиран в челото на най-добрите рибарски хотели на планетата от Джон Рандолф, издателя и редактора на списание „Флай Фишърман“ (Риболовец мухар), – е „Къмплийт Флай Фишър“. Неговото разположение на Биг Хоул и близостта до реките Уайс, Бийвърхед, Битъррут, Кларк Форк и Мисури означава превъзходен риболов, а малките му размери (за максимум четиринайсет гости) способстват за дружеската атмосфера.

Почти всеки се връща отново тук за още една седмица лов на дъгова и дива кафява пъстърва, в количества, немислими на друго място, но дори новаците могат да хванат едрите екземпляри, с помощта на опитни инструктори от хотела. Собствениците Дейвид и Кристин Декър обещават не просто чудесно време, но дори една едва доловима смяна на светогледа.

Вечерята върху прелестната крайречна веранда е вземана също толкова на сериозно, колкото риболова и е далеч по-изтънчена, отколкото може да очаквате в тази незасегната от цивилизацията пустош – превъзхожда храната, на която гостите са свикнали у дома си. Приемат се и специални заявки, но защо да си давате труд, когато майстор-готвачът Лори Дунър непрестанно предлага нови неща, като костур на фурна, увит в пергамент, с цитрусов ванилов винегрет, последван от един скромен шоколадов крем брюле.

Къде: Къмплийт Флай Фишър, 65 км южно от Бют (Butte), САЩ.
Най-добро време: юни-август заради климатичните условия; май и септември-октомври предлагат успешен риболов в уединение.

>
03 май 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

риболовен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти