Начало / Статии / Статии - Швеция

Най-добрите места за наблюдение на Северното сияние през 2021 г.

Автор

/

Никоя снимка не може да предаде дори и частица от разкоша на Северното сияние. Просто трябва да сте там, за да видите как светлините блестят и трептят, сменят цветовете си и се извиват в зрелищно шоу.

Сиянието е крехко явление, чието наблюдение до голяма степен е въпрос на късмет. Ако имате шанса да видите ярко сияние, гледката е незабравима.

За да увеличите максимално шансовете си да наблюдавате северното сияние, вижте нашите съвети.

Кога?

На първо място, планирайте пътуването си през зимните и пролетните месеци. В северните ширини летните нощи са светли, а на вас ще ви е нужно тъмно небе и дълга нощ, за да имате възможно най-голям шанс да видите сиянието.

Освен това сиянието зависи от циклите на Слънцето. В момента се намираме в края на текущия 11-годишен цикъл и активността е най-слаба. Колкото по в края на зимния сезон 2021/2022 г. отидете, толкова активността ще се засилва заедно с шансовете ви.

Логично, в небето трябва да няма облаци. Зимата и пролетта са по-малко облачни в сравнение с есента в северното полукълбо, затова е най-добре да резервирате пътуване до полярните зони от декември до април. Уверете се и че луната е във фаза новолуние, за да не пречи светлината й на наблюдението.

Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Град Тромсьо се намира в центъра на така наречения Овал на Северното сияние - тази част от света, в която е най-вероятно да се наблюдава явлението. Това е и най-популярното място в света, на което се стичат почитателите на Северното сияние. В града се предлагат многобройни турове, по време на които можете да гледате сиянието, докато вечеряте, плавате на круиз или търсите най-ярките светлини в снежната пустош.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Норвегия!

Швеция

Снимка: iStock by Getty Images

Лапландия е Меката на сиянието в Швеция. Тук сезонът продължава приблизително от октомври до март. Ако искате да комбинирате преживяването с нощувка в леден хотел, отидете в Юкасерви. Люлео е за почитателите на приключенията - тук можете да спите на палатка, да ловите риба в леда и да карате впряг от хъскита, а светлини от населени места почти няма. За тези, които предпочитат да са далеч от многобройните тълпи, изборът е Кируна.

Финландия

Снимка: iStock by Getty Images

Рованиеми е синоним на финландската част на Лапландия - родното село на Дядо Коледа и място толкова на север от полярния кръг, колкото да ви осигури големи шансове за небесно шоу. Тази част на страната е идеална за 2 в 1 пътуване около Коледа и Нова година.

Вижте най-добрите оферти за пътуване във Финландия!

Исландия

Снимка: iStock by Getty Images

Исландия е страна, в която можете да комбинирате Северното сияние с блаженството на горещите извори в студен полярен ден. Прибавете към това вулкани, приказни скални образувания, величествени водопади и наблюдение на китове - истинска магия!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Исландия!

На борда на самолет

Трудното за улавяне небесно явление можете да видите и от илюминатора на самолет. Датата на пътуването се обявява седем дни преди тръгване - това е максималният срок, в който астрономите могат да направят надеждна прогноза за силата на Северното сияние. С астроном, хапване и чай на борда това е преживяване, което не може да се сравни с нищо.

Вижте подробности и цени за тази екскурзия!

>
17 септември 2021 г.

Тагове

любопитно

природни забележителности

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти