Начало / Статии / Статии - Швеция

Готланд - пълно шведско уединение (ВИДЕО)

Автор

/

Готланд е известен със спокойната си атмосфера. Това е място, където можете да се отпуснете и да намерите убежище от стреса на съвременния начин на живот. Всеки един свръхизискан бутиков хотел с ресторант на световно равнище предлага и прости, аскетично обзаведени бунгала в крайбрежната горичка, където се настаняват гостите, желаещи да останат наистина сами. Малките уютни къщички нямат дори електричство и течаща вода.

      

Готланд винаги е бил и си остава нещо специално. Той е най-големият от 221 800 шведски острова (само 401 от които са населени) Намира се в Балтийско море, на около 80 км източно от континентална Швеция и на 160 км от Стокхолм. Латвийското крайбрежие отстои на 150 км в източна посока. Като оставим настрана Висбю, Готланд винаги си е оставал селска провинция с красиви фермерски къщи и боядисани дървени вили, кацнали сред заоблени ниски хълмове и иглолистните гори на равнинния пейзаж. Островът е известен с дивите си цветя - яркосините цветове на подрумничето покрай пътя, червените макове, надничащи сред зрелите жита, ио туфите с диви орхидеи.

Източник: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Готланд пази непокътнато и чувството си за уникална идентичност. Островът е бил населен още от праисторически времена. Местните жители се наричат и гути (а острова си назовават Гутланд). Според една сага, разказваща за миналото на острова, гутите някога кръстосвали надлъж и нашир морето като мореплаватели и търговци. Някои от тях вероятно се спуснали по търговския транспортен коридор на Източна Европа - големите реки, по които достигнали и се заселили в покрайнините на византийския свят. Те може да са идентични и с "варварското" племе готи, участвало в разграбването , унищожаването и завладяването на Западната Римска империя.

Жителите на Готланд останали известни пътешественици и търговци и през по-късните викингски времена, което се доказва от множеството открити некрополи, скъпоценности и съкровища, както и от възпоменателните каменни плочи, покрити с живи образи и изкусни декоративни каменни мотиви. Златният им век настъпва през XIII-XIV в., когато Готланд става най-важния ханзейски търговски център в Балтийско море.

            Източник: Tuukka Ervasti/imagebank.sweden.se

Висбю е един от най-богатите градове в Северна Европа. Много от историческите 94 енорийски църкви в Готланд са построени благодарение на това богатство и по последните за тогавашната континетална Европа стилове - отначало романски, а после - готически. На острова са открити съкровища от сребърни арабски дирхами. Това показва докъде са пътували местните търговци през онази епоха. Тези находки, както и ценни предмети на викингската култура, днес могат да се видят в музея Форнсален във Висбю. Катедралата "Дева Мария" се издига над ниския средновековен силует на Висбю, почиято мрежа от виещи се улички са наредени боядисани в пастелни тонове и частично обшити с дърво къщи. Катедралата от XIII в. е една от 200-те стари сгради, които напомнят за ханзейската слава на Висбю. Градът е една от най-добре запазенито в Европа защитни стени, останали от Средновековието.

През 1361 г. датчаните завладяват острова и това се превръща в съдбоносен момент за готландския фолклор. Готланд преживява бурни времена, като става плячка на каперите, след това на тевтонските рицари, а през 1409 г. е продаден на датската корона. Присъединен е обратно към Швеция по договора от 1645 г. През това време търговският престиж на Готланд постепенно се загубва и островът се превръща в нещо като селска република, управлявана на енорийско ниво и почти непризнаваща авторитета на шведските власти. В периода XVII-XIX в. самоналожената изолация води до укрепване на местните фолклорни традиции - музика, танци, носии, поезия и песни. Това чувство на гордост от културното наследство се е запазило и до днес и привлича като магнит художници, музиканти и кинорежисьори (Ингмар Бергман е живял и заснел някои от филмите си във Ферьо, северно от главния остров).

Културното наследство е важна част от привлекателността на Готланд, но той е и известна дестинация за летен отдих. Готланд е известен с плажовете си, покрити с устойчивата на солена вода марамова трева. Някои са каменисти като Иревикен на севрното крайбрежие, докато като коприна пясък на Тофта Странд на западния бряг привлича през слънчевите дни истински тълпи от почиващи. Годишно тук идват по 1,5 милиона туристи, повечето през летни сезон. Един от акцентите на туристическия сезон е Средновековната седмица през август. По време на празненствата във и около Висбю чрез рицарски турнири, открити пазари, улични представления, музика и танци се възкресява златното време на Готланд.

Любопитно: Ерозията, предизвикана от вятъра, пясък и морето, е изваяла от варовиковите блокове на източните брегове на острова странни скулптурни фигури, наречени раук. Някои то тях представляват колони, други - арки, а трети не подлежан на категоризация, но са получили романтични имена като "Чашата за кафе" или "Старецът от Хобург" (в това име се забелязва отзвук от легендата за "каменните троли", които през деня се превръщали в скали).

Кога да отидете там: Разгарът на летния сезон се пада между средата на юни и средата на юли, когато тук идват най-много туристти. Готланд обаче е привлекателен по всяко време на годината.

На какво да обърнете внимание: На традиционните игри като куб (хвърляне на пръчки по дървени блокчета), перк (игра с топка) и ворпа (нещо като петанка).

Полезни съвети: Посетете Бунгемусеет - музей на открито, протежаващ колекция от 50 запазени стари селски постройки (някои с обзавеждане) от периода XVI - XIX в.

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

Виж актуалните оферти за пътуване до Швеция!
 

>
27 април 2020 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

мечтани туристически дестинации

острови

приказните острови

романтика

скандинавия

Забележителности наоколо

Избрани оферти