Начало / Статии / Статии - Швеция

Ресторант Улриксдалс - местният специалитет като изкуство

Автор

/

Прочут в цялата страна заради ненадминатия си смьоргосборд (smorgasbord, шведска маса), прекрасна форма на шведското кулинарно изкуство, едва ли има по-прелестна обстановка от тази провинциална странноприемница, обкръжена от свой кралски парк, построена през 1868 г. по разпореждане на шведската корона.

Ресторант „Улриксдалс“, Свеаланд, Швеция

Повечето други ресторанти предлагат смьоргосборди само през лятото и отново на Коледа (когато това се нарича маса на Юле, или Юлборд), но гостите идват в ресторант „Улриксдалс“ по всяко време на годината (сегашният крал и кралица също са виждани тук), за да се нахвърлят лакомо върху отрупаната с повече от 75 различни предложения маса.

Според неофициалния смьоргосборд етикет човек отива до масата пет пъти, първия път за херинга (има дванайсет варианта), последния за десерти. Между тях има изобилие от северни специалитети, от рода на пушена змиорка, сладки балтийски скариди, месо от северен елен, тези прочути шведски кюфтета, свински пържоли с вездесъщия сос от червени боровинки и един от най-любимите национални специалитети, „Изкушението на Янсон“ – възхитителен киш от ананшоа, картофи, лук и гъста сметана, – без които никой самоуважаващ се смьоргасборд или швед не минава.

Типичната напитка към тези вкуснотии е шведският аквавит с глътка бира или шнапс. Но странноприемницата има също една от най-хубавите изби в страната и всички вина, с изключение на най- скъпите, се сервират на чаша.

Ако все още сте с бистър ум по залез- слънце (което не е преди 21 часа през юли), националният синьо-жълт флаг е церемониално спускан над моравата и всички стоят изправени, за да пеят националния химн, една от най -прелестните традиции на странноприемницата.

Къде: Солна, в кралския парк „Улриксдалс“, 8 км северно от Стокхолм,  Свеаланд, Швеция
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Стокхолм!

Виж още:

Екскурзия в Норвегия

Екскурзия във Финландия

Екскурзия във Великобритания

 

 

>
16 декември 2011 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти