Начало / Статии / Статии - Швеция

Висбю - островно убежище с богата средновековна история

Автор

/

Много малко време е необходимо, за да се влюбите в Готланд, тайнствен, връхлитан от морските вълни остров посред каменносивото Балтийско море край югоизточното крайбрежие на Стокхолм. Най-големият от шведските острови (125 км дълъг), той определено не е типично шведски, макар официално да става част от държавата през 1679 г. Някога стратегическо средище на ханзейската търговия в Балтийско море, Готланд днес предлага спокойствие и пейзаж от тучни ливади, истински гоблени от орхидеи, макове и диви цветя.

Висбю - Швеция

Ще откриете също голи хълмове, каменни стени, близо 100 неповредени средновековни селски църкви и извънредно чисти обработваеми земи, които датират от викингите през VІ в. (никъде другаде в Швеция не са откривани толкова много викингски или средновековни съкровища). Впечатляващи каменни стълбове, островните монументални „каменни лавици“, издялани в мекия варовик от вятъра и вълните, са осеяли една крайбрежна линия, белязана от дълги пусти плажове, рибарски селца и стръмни скали.

Най-голямата забележителност на Готланд е някога процъфтяващият ханзейски град Висбю, оживено светилище на разцвета на острова през ХІV в., когато той бил самостоятелно владение и Висбю се гордеел с шестнайсет църкви. Неговите отбранителни стени, дълги над 3 км и с 44 наблюдателни кули, са сред най-запазените в Европа, често сравнявани с тези в Авила, Испания и Каркасон, Франция.

През лятото фестивалите са начесто и бързи и Готланд се оказва в челните редици на шведския културен живот (Ингмар Бергман живее и снима филми тук, на придадения остров Фарьо на север). Направете резервация много отнапред (за предпочитане в ремонтирания хотел от ХІХ в. „Висбю“, най-хубавото място на острова, разположено в историческия център) за августовската ежегодна средновековна седмица, когато гражданите си вършат ежедневната работа, облечени в колоритни мантии и кадифени жакети, а минестрели и улични театри връщат града в дните на неговата ханзейска търговия, когато той е бил жизнен, богат и мощен като Лондон или Париж.

Къде: Висбю (Visby): 97 км от шведската континентална суша. Най-близкото пристанище от Стокхолм е Нюнашамн (Nynashamn), петчасово пътуване с ферибот до Висбю. Има също и 40-минутни полети.

Най-добро време: в краткия летен сезон Висбю може да бъде претъпкан с хора, макар че околностите остават относително пусти. Май и септември са също хубави, но вероятно по-малко подходящи за плуване. Еньовден, 23 юни; Средновековна седмица, първата седмица на август.

>
25 май 2011 г.

Тагове

катедрали

крепостни стени

острови

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти