Начало / Статии / Статии - Швеция

Дворецът Дротнингхолм край Стокхолм - Версай на Севера

Автор

/

Очевидно вдъхновен от стила на Версай, официалният целогодишен дом на сегашния шведски крал Карл ХVІ и кралица Силвия се смята от мнозина за един от най-възхитителните европейски дворци.

Върху собствен горист остров (Дротнингхолм означава „остров на кралицата“) в езерото Меларен, многопрозоречният рококо дворец е отворен за публиката, дори когато кралската фамилия е в резиденцията. Построен през 1622 г. за шведската кралица Елеонора, интериорът все още смайва със своята колекция от пищни мебели и произведения на изкуството от ХVІІ до ХІХ в., позлатени тавани и великолепни полилеи.

Фонтани и строго симетрични градини насърчават още повече сравненията с реалния Версай.

Посетете незабравимия Дворцов театър на Дротнингхолм, най- идеално запазения в света театър от ХVІІІ в., където при представленията все още се използват оригинални устройства и сценична машинария. Първоначално осветяван от 400 свещи, днес светлината идва от също толкова мъждукащи електрически лампички с форма на пламък Дървеният театър е изграден през 1766 г. от майката на крал Густав ІІІ за отбрана публика от негови приятели и придворни.

Оперите и балетните постановки от ХVІІІ в., представяни днес от първокласни европейски таланти (и с оркестър, свирещ оригинална музика от периода), пренасят публиката назад във времето.

Къде: 11 км западно от Стокхолм. Чести едночасови курсове с парни лодки (с екскурзовод по пътя) тръгват от Stadshusbron в Стокхолм. За информация за представленията в Дворцовия
Най-добро време: театърът изнася представления по време на фестивала в Дротнингхолм, юни-август.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Стокхолм!

>
14 март 2016 г.

Тагове

дворци

езера

кралски дворци

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти