Начало / Статии / Статии - Франция

Непознатата Европа: Нант във Франция

Автор

/

Френският град Нант е дал на света (поне) две велики личности - Жул Верн и Луи дьо Финес. Той е исторически център на област Бретан. Многобройните му квартали елегантно се разполагат по бреговете на река Лоара, на 50-ина километра от мястото, където се влива в Атлантическия океан. В миналото пристанището му е било едно от главните за търговия с Африка и Азия, а днес е един от най-зелените и шести по големина във Франция. 

Нант крие в шапката си разнообразни забележителности - от 500-годишен дворец до място, където митичните същества от света на Жул Верн са оживели и крачат по остров Ил дьо Нант.

Дворецът

Снимка: iStock by Getty Images

Започнете разходката си из града с посещение на Двореца на бретанските херцози, който се издига тук от повече от 600 години. Дълго време е бил седалище на бретанските владетели, а по-късно става резиденция на френските крале, където те отсядали по време на посещенията си в района. 

След мащабна реставрация дворецът днес е дом на историческия музей на града. Разходете се по старинните стени, вижте града отвисоко и си направете пикник на маникюрно поддържаните морави пред двореца (и стените, и градините на двореца са достъпни безплатно). 

Катедралата

Снимка: iStock by Getty Images

Застанете в основата на една от последните готически катедрали, издигнати във Франция - “Сен Пиер и Сен Пол де Нант” в центъра на Нант. Подобно на други мащабни строежи, и на този са му нужни близо 400 години, за да бъде завършен през 19-и век. Двете й кули са внушителни - всяка е висока по 100 м

Старият град на Нант

Старата част на града е магическо място, което ще ви пренесе назад във времето със старинните си къщи и лабиринта си от улички, които постоянно решават да криввнат в една или друга посока. В стария град ще откриете и едни от най-интересните заведения за хранене в града, както и специализирани магазинчета за храна. 

Машините на острова

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от най-вълнуващите места в Нант е свързано с това, че градът е родно място на писателя Жул Верн. На брега на река Лоара се издига елегантна къща, в която днес се намира музеят на Жул Верн. Музеят разказва истории, показва документи и вещи, но за да се потопите в невероятния свят на въображението на писателя, са ви нужни още няколко крачки до вълшебното място, наречено Машините на Острова (Les Machines de l'Ile). 

Намира се на Ил дьо Нант – островът в центъра на града - и е място, където можете да срещнете странни същества – огромен слон, скат, морска змия и всякакви морски съдове в причудливи форми. От време на време огромните съоръжения оживяват и крачат бавно из острова като мистични чудовища, излезли от въображението на Жул Верн. 

Любим на всички е Големият слон, 12-метрово ходещо съоръжение, което може да носи по 50 пътници на гърба си. 

Долината на река Лоара

Снимка: iStock by Getty Images

Нант е и перфектна отправна точка за пътешествие с кола из Долината на река Лоара. Разгледайте някои от най-красивите френски замъци и опитайте невероятни вина, докато се наслаждавате на зеленината и красивите гледки през прозореца. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Франция! 

>
27 май 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти