Начало / Статии / Статии - Гърция

Амулиани – гръцки остров на една ръка разстояние

Автор

/

Това лято открийте нова островна дестинация в Гърция

Гръцкият остров Амулиани се намира на една ръка разстояние от България – само на 20 минути с ферибот от ръкава Атон на Халкидики. За разлика от много други гръцки острови, този е малко познат на чужденците и се посещава предимно от гърци.

Островът ще хареса на почитателите на почивките по къмпинги и на тези, които обичат водните спортове като гмуркане и плаване с каяци по малки ненаселени островчета.

Какво има на остров Амулиани

Амулиани е малък остров, един от 200-те населени гръцки острова. Фериботът от селцето Трипити спира на пристанището на единственото градче (или по-скоро селце), а по крайбрежието се редуват пясъчни плажове с непристъпни скали.

Елате със собствения си каяк или наемете на място от плажовете, за да обиколите Амулиани. Пълно кръгче на острова се прави за около половин ден с каяк (включително спиране за пикник и плаж по дивите микро островчета около Амулиани), а с моторна лодка под наем – за по-малко от час.

Остров Амулиани преди 100 години

Трудно е да си представите как е изглеждал Амулиани допреди 1925 г. Тогава островът е бил собственост на монашеската държава Атон и тук са живели само няколко монаха, които са се грижели за маслинои насаждения и стада с овце. През 1925 г. островът е предоставен на бежанци от Мала Азия, предимно рибари, които запазват поминъка си. Днес около 600 души са постоянните обитатели на Амулиани.

Къде да отседнете и хапвате на Амулиани

Има няколко младежки къмпинга като Аликес и Амулиани, където партито продължава до рано, коктейлите се леят, а музиката е силна. Ако търсите спокойствие, по-скоро заложете на някой от крайбрежните хотели или къщите за гости в самото градче Амулиани или в Урануполи. Навсякъде има семейни таверни и хранителни магазини, откъдето да се запасите с храна. Цените са нормални като за Гърция, а невероятното обслужване на гърците ще ви зарадва, където и да седнете. 

Как се стига до Амулиани

Карате до село Трипити на ръкава Атон на Халкидики (на около 2 часа от Солун). Оттам се качвате на ферибота (има фериботи на често през летния сезон, разписание и цени вижте тук). 

Всички снимки: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Ако ви се почива в Гърция, а още не сте решили къде точно, разгледайте нашите актуални оферти за почивка в Гърция.

>
07 февруари 2023 г.

Тагове

гръцки острови

остров

къмпинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти