Начало / Статии / Статии - Кипър

Пафос, Кипър - какво да не пропускате

Автор

/

„Мандарина – луна от небето във джоба ти пада.

 Този остров е лятно момиче. Смокиня. Каприз.”

Татяна Янева

Слънчевият остров. Островът на любовта. Това са най-често използваните фрази, които биват използвани, за да се опише остров Кипър. Той е третият по големина в Средиземно море и местоположението му предлага завидния брой от около 300-350 слънчеви дни годишно. И това ако не е основателен повод да помечтаем за него и за така очакваното лято!

В Кипър се намира крайбрежният град Пафос, който пази спомен за далечни времена, когато е бил столица на острова. От този период са останали голям брой антични и средновековни паметници, които разказват за времена на разцвет и могъщество. Градът е включен в списъка в Световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Ето и основните забележителности в Пафос, които да не пропускате, докато сте там:

Гробници на царете

В близост до Кораловия залив са разположени Гробниците на царете. Мястото, където се намират, е разделено на 8 комплекса. Въпреки че названието му говори друго, тук не са били погребвани владетели, а е било резиденция на рода Птолемеи. Архитектурата привлича вниманието с колони и стени, които са изработени в дорийски стил и са богато украсени с фрески.

Древен театър

Не бива да се пропуска и посещението на театъра, който е изграден от варовик. В днешни времена сцената му се използва за различни музикални изпълнения. В близост се намират и руините от храма на Асклепий, древногръцкия бог-лечител.

Археологически парк

Археологическият парк е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1980 г. Той включва паметници, които датират от древността до Средновековието. Между тях могат да се видят сгради с впечатляваща изработка и красиви мозаечни подове. Тези прекрасни мозайки представляват сцени от гръцката митология и повечето от тях датират от периода между 2-ри и 5-и век.

Църква Свети Соломон

На няколко километра от пристанището на Пафос се намира най-почитаната от християните светиня в града. В нея се разположени голям брой катакомби. Разказва се, че тук извира животворна вода, на която приписват целебни свойства. За пазач на мястото се счита дърво, което е в близост до катакомбите. Смята се, че то също има лечебна сила.

Баните в Пафос

Баните, които се намират в района на стария пазар, съществуват от Османския период. Те са разположени в куполна сграда, която се състои от 33 помещения. След реставрация постройката се използва като културен център.

Християнски базилики

В района на град Пафос се намират християнски базилики, които са били построени по време на ранновизантийската епоха. Базиликата на Панагия Хрисополитиса е разположена в източната част на града. Тя е най-голямата базилика в Кипър, построена е в края на 4-ти век и е разрушена в средата на 7-и век, по време на арабските набези.

Базиликата на Панагия Камариотиса се намира на кратко разстояние от пристанището в Пафос. Това е трикорабна базилика, построена в началото на 5-и век. Запазена е малка част от нейните мозаечни подове с геометрични мотиви.

Три други базилики са били изкопани на около 15 километра северозападно от Пафос. Те са известни като базиликите на Свети Георги. Най-голямата от тях е трикорабна базилика и е построена в средата на 6-и век.

Според древногръцката митология Пафос е родния град на богинята Афродита. Голяма част от забележителностите наоколо са свързани именно с името на богинята – Храмът на Афродита, Баните на Афродита, Фонтанът на любовта, както и Заливът на Афродита, намиращ се на 25 км от Пафос.

Средновековен замък

Замъкът първоначално е бил византийско укрепление, построено за защита на пристанището. По време на дългата си история, замъкът е бил използван, както и за защита, така и като затвор. Изпълнявал е дори и ролята на място за съхранение на сол, когато островът е бил британска колония. През 1935 г. той е обявен за значим древен паметник и днес се счита за един от най-отличителните белези на региона Пафос.

Аквариум

В Пафос е изграден голям аквариум, който се състои от 72 басейна. Той е дом на различни видове риби. Аквариумът създава уникална подводна среда с осветени изкуствени пещери. Положени са усилия, средата, в която живеят морските обитатели, да се доближава максимално до естествената им обстановка. Мястото е подходящо за семейни посещения.

Храм на Афродита

Храмът се намира на около 14 км от село Куклия. Тук са открити развалини, които са от 12 в. пр.н.е. В древността този храм е бил едно от най-посещаваните свети места за елините.

Залив на Афродита

Това е мястото, на което богинята се е родила, излизайки от морската пяна. Традицията на този залив е влюбените двойки да подредят от малките бели камъчета, с които е покрит плажът, началните букви от своите имена и символа на сърце. По този начин те засвидетелстват любовта си. Заливът се намира на пътя между Лимасол и Пафос.

На това място се намира и т.нар. Скала на Афродита. Тя е висока няколко метра и е разположена на самия бряг. От двете й страни се ширят плажове, които са от едрозърнест пясък и малки обли камъчета. По принцип морската вода е спокойна и прозрачна, но в дните, когато духа силен вятър, вълните се разбиват с все сила в скалата и тогава се образува морска пяна, която напомня за пяната от легендата за раждането на богинята.

Баните на Афродитa

Баните получават името си от кристалното езерце в малка естествена пещера, която се пада в сянката на стара смокиня. Богинята Афродита е идвала тук, за да се къпе. Според митологията, това е мястото, където тя се е срещала с бог Адонис.

Тясна пътека ни отвежда от Баните на Афродита до друго от чудесата на Пафос – Фонтанът на любовта. Разходката по тази пътека предоставя възможност на посетителите да се насладят на спокойствието и великолепието на природата.

Легенда за Пафос

Съществува и друга легенда, свързана с това дивно място, която ни разказва как се е появило селището. Главен герой в нея е скулпторът Пигмалион, който бил талантлив, но самотен и затворен в себе си.

Един ден Пигмалион сътворил статуя на жена с уникална красота. Той нарекъл фигурата с името Галатея, което означава “бяла като мляко”. Пигмалион увил тялото на статуята с дрехи и закичил в косите й цветя.

Тогава наближавал празникът на Афродита и всички се подготвяли за него. Пигмалион се молел на богинята с цялото си сърце, Галатея да се превърне от фигура от слонова кост в истинска жена. Афродита отишла в работилницата на Пигмалион и когато видяла статуята, тя останала изумена от нейната красота. Богинята сбъднала желанието на Пигмалион и вдъхнала живот на Галатея. От любовта на Пигмалион и Галатея се родила дъщеря, която те кръстили Пафос.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Какво още  - водни спортове, сватби, храна

За любителите на водните занимания се предлагат разнообразни възможности – водни ски, ветроходство, гмуркане, уиндсърф, круизи и т.н. А тези, които желаят да отпуснат качествено, могат да се насладят на прекрасните плажове, които са както пясъчни, така и покрити с дребни камъчета.

Пафос е мечтана дестинация за сключване на брак и празнуване на меден месец. Романтиката, която витае във въздуха и изживяването да се намирате в родното място на богинята на любовта, правят изживяването специално и незабравимо.

Не бива да пропускате да опитате и традиционния кипърски локум, който се приготвя по рецепта, която е на повече от 100 години. Чудесният му вкус се дължи на съдържанието на бадеми и различни плодови аромати.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Пафос!

>
11 април 2024 г.

Тагове

гробници

летен туризъм

плажове

приказните острови

семеен туризъм

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти