Начало / Статии / Статии - Кипър

Зима в Кипър? Открий езерата, пълни с фламинго!

Автор

/

Кипър може да е чудесна плажна дестинация, но и през зимата не е никак зле. Освен че можете да се радвате на чудесни температури от 17-20 градуса около Нова година, това е и сезонът, в който до 20 000 птици фламинго пристигат на острова, за да прекарат зимата на топло.

Да ги видите не е никак трудно. Хиляди птици се събират от ноември до март във водите на няколко езера в Кипър.

Ето кои са те, плюс полезна информация и любопитни факти:

Соленото езеро Ларнака

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Соленото езеро в Ларнака е удобно разположено точно до главния път за летището на града. Лесно можете да стигнете и с кола, и пеша или с колело от града, като се минава през красив парк. Има пътеки, пейки и наблюдателни кули покрай брега на езерото, така че спокойно може да си вземете саднвичи и да прекарате повече време в района.

Колела можете да наемете от крайбрежната зона на Ларнака или от хотела си – по-приятно е. Само не карайте прекалено близо до езерото, защото калта е изключително лепкава и ще си навлечете голяма беля с чистенето й измежду спиците на колелото после (от личен опит го казвам!). И разни местни ще се спират да ви се смеят. 

Любопитен факт: Някога солта, добивана от езерото Ларнака, е била една от основните експортни стоки на Кипър. Събирали я и я извозвали с магарета до бреговете, където се виждали огромни бели купчини до края на 80-те години на миналия век.

Соленото езеро Лимасол (Акротири)

Снимка: WikiCommons

Друга любима зимна квартира на фламингото в Кипър е соленото езеро Лимасол (известно и като Акротири). То е най-голямото солено езеро в Кипър, но е учудващо плитко. Най-дълбоката му част е 1 метър през зимата, докато през лятото е предимно прах и солена кора. Това е и единственото място, където има шанс да видите фламинго и през лятото, тъй като езерото не пресъхва съвсем през топлите сезони.

Любопитен факт: Две години подред, 2015 и 2016, в езерото Акротири беше забелязано изключително рядко черно фламинго, така че се оглеждайте за необичайния гост.

Езерото Ороклини

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Това езеро се намира само на 15 км от центъра на Ларнака, буквално до пътя. Можете да отбиете и да се качите в наблюдателната кула, откъдето да се насладите на фламингото. От кулата можете да наблюдавате и едни от най-красивите залези на острова.

Какво още да знаете

Всички зони, обитавани от фламинго, са защитени, така че следвайте общата си култура – не замърсявайте, не преследвайте птиците за селфи, не вдигайте много шум. За наистина добри снимки, вземете си дългофокусните обективи.  

Вижте и най-добрите оферти за почивка в Кипър (най-удобно ще ви е, ако отседнете в Лимасол или Ларнака).

>
14 декември 2023 г.

Тагове

екологични резервати

любопитно

природни забележителности

природни резервати

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти