Начало / Статии / Статии - Кипър

Кипър: забележителности и интересни места

Автор

/

Кипър е една от най-известните туристически дестинации в Средиземно море. Островът има дълга история, започваща още от Античността и завършваща с разделението му на две части след турската окупация от 1974 година. Гръцките кипърци, които са 80% от населението, са в южната част, а турците са в северната. Малко страни са изживели историята си с такава страст. Има мъка за изгубената земя, но все пак щастието е доминиращата емоция на острова.

Лесно е да си представим как гръцката богиня на любовта се е родила от вълните на кипърските плажове. С триста слънчеви дни през годината, Кипър е интересна туристическа дестинация със също толкова интересна история. Името му е дадено преди 3500 години, когато тук е намерена ценната мед - кипрос. Мнозина гърци били привлечени на острова, за да се издигне той като символ на сила и власт. Десет различни народа са управлявали острова в продължение на 27 века. 

От златните плажове, с техните зрелищни спортове, през цитрусовите дръвчета, боровете и планината Трудос, до веселите квартали - Кипър е едно цветущо приключение. Вижте Никозия, градът разделен от стена, открийте храната и културата и се потопете в пулсиращия нощен живот.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КИПЪР

Население: 700 000 жители

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Телефонен код: +357

Електричество: Кипър използва трифазови контакти с 240 V (на някои неща ще ви е нужен адаптер)

Летища: На острова има две летища. Най-голямото – Ларнака, е на 5 км от града и на 50 км от столицата Никозия. Летище Пафос е на 15 км от градчето със същото име. От залите за пристигане има автобуси до най-близките големи градове.

Обществен транспорт: В Кипър има много различни автобусни маршрути, но не и влакове. Има и автобусна връзка между летище Ларнака и всички главни градове. Всеки град си има собствена автобусна компания, така че се информирайте в хотела си.

Хранене: Гръцкия стил е повлиял и на кухнята на Кипър. Типично ястие е печено козе или овче сирене с диня. Ментата често се използва в храната. Трябва да пробвате кипърските мезета и салатите, в които често има риба или месо. 

Барове и нощен живот: Нощният живот по баровете започва след полунощ, а в клубовете дори и по-късно. Най-парти градът е Ая Напа, която често е наричана клубната столица на Европа.

Шопинг в Кипър: Ако искате да пазарувате в Кипър ще намерите добри ръчно изработени продукти като дантели и керамика. Естествено може да си ги купите и от пазарите и магазините, но ако отидете по селата, където всъщност се изработват тези красиви изделия, ще получите шанс да се запознаете с кипърската култура на ръчна изработка. В курортите като Ая Напа магазините са отворени по цял ден през седмицата, но в градовете като Никозия и Ларнака затварят по обяд. В Ларнака търговската улица е покрай брега. В Пафос магазините са в района на Като Пафос.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В КИПЪР

Ларнака и Агиа Напа

Добре дошли в мозайка от развлечения. Вижте Стария град на Ларнака и се насладете на слънцето по крайбрежието в центъра. Тук, както и в Агиа Напа – на 20 км разстояние, има много клубове и барове. Останките от Китион, основан от внука на Ной – Китим, и крепостта от 17-и век си струват да се видят в Ларнака. Хала Султан Теке край соленото езеро Ларнака е една от най-важните дестинации за ислямските поклонници, а самото езеро зимно време става дом на хиляди птици фламинго.

Може да се каже, че Ларнака е чудесна комбинация от атракции, плажове, хотели и ресторанти. Това е един град, едновременно работещ и забавляващ се. В Ларнака се намира най-голямото летище на острова, което приема хиляди туристи всяка година. 

На изток от Ларнака е полуострова, на който са Агиа Напа, Протарас и Паралимни, все туристически центрове с добра храна, интересни музеи, чисти плажове. На запад от Ларнака е се простира кипърската провинция на селата на хълмовете, малките пристанища, археологическия обект Тента, неолитното селище Коирокоития и манастирът Ставровуни.

Лимасол

Лимасол е вторият най-голям град в Кипър и важно пристанище, което е известно с добрите хотели, бурния нощен живот и изисканите си ресторанти. Извън града има множество традиционни селища, внушителни арехологически обекти като Аматус и Курион, два замъка на кръстоносците (в Лимасол и Курион), както и множество добри провиницални винарни. На запад и и изток от града има големи хотелски комплекси и добри плажове, както и увеселителни паркове за децата.

Пафос и родното място на Афродита

Пафос е близо до скалата Петра, където според митологията Афродита е излязла от морската пяна. Легендата разказва, че тези, които плуват около скалата и я обиколят три пъти, ще останат вечно млади. Рибата меч, която се сервира около пристанището определено е вкусна. Кралските гробове и мозайките на замъка в Пафос са само някои от монументите в града. 

Пафос се простира на цялата западна част на Кипър. Този край на острова е бил по-див и слабо населен от другите, но отварянето на летището Пафос през 80-те години и подобряването на пътната инфраструктура са го върнали към живота, а природните богатства на района започнаха да работят за него.

Пафос има най-дългата плажна ивица на острова, която започва от родното място на Афродита и приключва на Баните на Афродита на север. Извън града животинският свят е разнообразен на полуостров Акамас и горите на Тилирия, където има прокарани пътеки за планински туризъм и създадени места за пикник. Във вътрешността пък има множество винарни, манастири и красиви села. Самият град Пафос прилича на всеки туристически град от Средиземноморието с всичките му барове, ресторанти и хотели, а бонусът са запазените исторически останки.

Планината Трудос

Впечатляващата планина Трудос предлага свежест по време на пътуването из нейните ветровити планински пътеки. Точно както и за Афродита, за планината се предполага, че се е издигнала от морето преди 92 милиона години. Вижте смайващата гледка от над 2000 м ввисочина и се насладете на ароматните борови дървета.

В Трудос може да намерите и византийски църкви, пълни с икони, фрески и изкуство. Те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и може да ги намерите в Агиос Николаос тис Стегис – Какопетриа, Ставрос ту Агиасмати – Платанистаса. През зимата може да карате ски. Не пропускайте и най-големия манастир Кико.

Много местни къщи са превърнати в хотели, създадени са местни винарни, места за пикник, пътеки за туризъм. От 1992 година планините са национален парк, в който могат да се видят множество редки животни и растения.

Никозия

Това е най-голямото селище на острова с население от 250 хиляди души. До 1974 г. Никозия е била столица на целия остров Кипър, но след завладяването на северната част от Турция, сега градът е разделен на две части и днес Никозия е единствената столица в света, разделена със стена.

Кипърската част на града е политически и финансов център на Кипър и източното Средиземноморие. Освен това има какво да се види там - зад Венецианските стени на Стария град са Кипърският музей и Общинският музей Левентис, както и кулата Шаколас със страхотна гледка на север. Никозия е известна със страхотни ресторанти и места за шопинг, а извън него е древният град Тамасос. Ако преминете в северната част на Никозия, влизате в турската част през пропусквателните пунктове и това позволява да се видят две култури в един ден. Носете си международния паспорт.

ПЛАЖОВЕ В КИПЪР

Прекрасно е да се отдадете на мекия бял пясък и чистата вода в Кипър. Има 52 плажа в Кипър със сини флагове. Ето и някои от по-известните места за къпане и събиране на тен.

Заливът Грециан - Плаж, дълъг 2 км, който започва от пристанището на Ая Напа. Тук има и интересни пещери за разглеждане.

Плаж Ниси - Този плаж, известен сред младите, е дълъг 3.5 км и започва от центъра на Ая Напа. Оживен е, но става и за разпускане. Тук може да намерите всякакъв вид водни спортове, бънджи скокове и волейбол.

Заливът на Смокиновото дърво - Семействата с деца обичат да идват тук.

Ларнака и Залив Ларнака - Точно в центъра на града има прекрасен плаж. Също така може да пробвате и този в Залива Ларнака – на 8 км от града.

Плаж Пафос - Чудесен плаж, който има и богат културен живот.

Северен Кипър

След отварянето на границата между двете части на Кипър, туристите могат да отидат без проблеми до северната част на около половин час път с кола от големите курорти на юг.

В турската част на Кипър има потенциал за туризъм. Там са разположени замъците Свети Иларион, Бафувенто и Кантара и археологическият обект Саламис. В Киренийската планина има подходящи пешеходни пътеки и плажове, а и тази част от острова не е в еврозоната и там е е по-евтино. Негативният момент е, че там музеите, ресторантите и хотелите изглеждат значително по-зле, отколкото на юг. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Кипър!

>
15 септември 2015 г.

Тагове

градове

крепости

културен туризъм

летен туризъм

музеи

плажове

планини

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти