Начало / Статии / Статии - България

Да разперим крила над Родопите с Avatar Extreme Sport

Автор

/

Започвам с най-същественото - да полетиш с делтапланер над Родопите е много по-готино, отколкото си мислите. Още съм подвластен на адреналина от снощния полет, така че, ако заговоря твърде несвързано, знаете от какво е.

От няколко години във Велинград има един човек, който предлага на жителите и гостите на града нещо различно от басейн, спа център, масаж или кръчма. Името му е Христо Гушевилов и заедно с неговия екип от Avatar Extreme Sport са любители на екстремните преживявания. Ако се чудите дали някой им се връзва на акъла - има такива хора. Аз бях един от многото, които полетяха с Ицо този ден.

Все съм си мислел, че моторните делтапланери са паянтови и аха да духне малко ветрец, ще се сгромолясат на земята. Още в момента, в който се отлепихме от земята се изненадах колко стабилно летеше машината. Винаги съм бил любител на такъв тип преживявания, но сега реално ми беше за пръв път. И като за пръв път, изненадващо дори и за мен, запазих страхотно спокойствие, докато Ицо ми слагаше каската и ме връзваше с коланите към машината. През цялото време ми приказваше и без да се усетя, вече се бяхме отлепили от земята. Както се казва -  и да ви е страх, няма да ви остане време да се паникьосате.

Какво да очаквате от полета?

Каквото и да очаквате, полетът ще надхвърли очакванията ви! Във въздуха скоростта почти не се усеща и имаш чувството, че стоиш на едно място. Както си стоиш на едно място, така изведнъж се озоваваш на 2000 метра над земната повърхност. Как става тази магия, така и не разбрах, но е факт, че с всяка изминала минута пред вас се откриват още и още нови хоризонти, а хората и колите долу се превръщат в ситни мравчици.

Как изглежда света от такава височина?

Винаги съм оприличавал Родопите на безкрайно море, но никога досега не бях летял над морето. Освен цялата Чепинска котловина, ще видите Велинград заедно с езерото Клептуза; останалите населени места в Чепинското корито - Драгиново, Дорково, Костандово и Ракитово; язовир “Батак”; Стара планина, Рила, Пирин (сутрин при подходяща светлина и ясно време се виждат също Банско, и Разлог), голяма част от Родопите, планината Боздаг (в Гърция), както и градовете Пазарджик и Пловдив.

Сами можете да си представите колко е внушителна тази гледка и колко малък изглежда светът от високо. Още по-готиното е, че Ицо през цялото време ще ви показва кое къде е и ще ви разкаже куп интересни истории за близки и далечни места, които виждате на момента.

Страшно ли е?

Тук каквото и да отговоря, ще ви излъжа. Ако ви е страх от височини, най-вероятно няма да ви е особено спокойно по време на полета. Ако обаче си падате по малко по-екстремните изживявания, то определено ще се изкефите максимално. Мен лично не ме беше страх, но няма да лъжа - на няколко пъти ми се обърна стомаха. Но това по-скоро ще ви донесе желаната доза адреналин, отколкото уплах. В този ред на мисли е редно да отбележа, че моторният делтапланер е оборудван с балистичен парашут, така че реално няма за какво да се притеснявате.

Какво още предлагат от Avatar Extreme Sport?

Както се казва - има за всекиго по нещо. Освен полет с делтапланер, момчетата от Avatar Extreme Sport предлагат аква родео във водите на язовир “Батак”, водни ски, както и още куп забавления, подходящи за малки и големи.

Можете да откриете Avatar Extreme Sport тук  и тук.

>
19 август 2019 г.

Тагове

екстремен туризъм

идеи за уикенда

идеи за подарък

Забележителности наоколо

Избрани оферти