Начало / Статии / Статии - Италия

Пиенца - доказателство за далновидността и амбицията на един ренесансов папа

Автор

/

Ренесансовият папа Пий ІІ мечтаел да създаде съвършения град.

        Снимка: Jeff Titelius

През 1458 г. той поръчва на прославения архитект Бернардо Роселини да сравни със земята скромния му роден град, Корсиняно, и да го пресъздаде като Пиенца (преименуван на него самия, Пий) като папска прибавка и лятна резиденция – идеалния град на Високия ренесанс.

Парите били похарчени и папата умрял, но не преди сътрудничеството да даде резултат – „Перлата на Ренесанса“, която виждате днес, единственият градски център в Италия, оцелял векове почти съвършено непокътнат – дотам, че когато режисьорът Франко Дзефирели избира да заснеме филма си Ромео и Жулиета тук (отбягвайки по-предвидимия избор – Верона), всеки камък вече си бил на мястото.

Ядрото на града е въплъщението на мечтата на Пий, величественият площад „Пий ІІ“, рамкиран от прекрасни дворци и впечатляващ катедрален комплекс на ръба на стръмна скала. Разходете се зад катедралата за изгледи като картинки на Вал д’Орсия, над която се откроява заспалият вулкан Монте Амиата. На същите тези изгледи могат да се наслаждават по време на закуска гостите на „Ил Киостро ди Пиенца“, францискански манастир от ХV в., превърнат в хотел. Старите монашески килии са уголемени днес, но спокойната галерия с колони е оставена както си е била.

Къде: Пиенца, 55 км югоизточно от Сиена, Тоскана, Италия
 
Най-добро време:
май - септември

>
21 април 2015 г.

Тагове

архитектура

градове

катедрали

летен туризъм

пешеходен туризъм

романтика

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти