Начало / Статии / Статии - Италия

Пиаца дел Кампо и Палиото - централната сцена в Сиена

Автор

/


Снимките от въздуха на Пиаца дел Кампо, заобиколен с дворци от ХІІІ и ХІV в., разкриват необичайната му форма на раковина, но те не ви подготвят за неговите размери или красота.

Построен в точката, където трите хълма на Сиена се съединяват, „Кампо“ е разделен на девет очертани с мрамор ивици, които представят старинното градско Управление на деветте и за които също се казва, че имитират гънките в плаща на Дева Мария.

Възправен от едната страна е Палацо Публико с неговата 96-метрова камбанария, Торе дел Мангия, втората по височина в Италия. Ако изкачите нейните 505 стъпала, ще бъдете възнаграден с предизвикващ световъртеж изглед на идиличните околности на Кианти в посока към Флоренция, но гледката е може би по-добра – и определено по-малко напрягаща – от всяка маса в кафенетата долу.

Площадът винаги е бил градската централна сцена и мястото, където се провежда шумните конни надбягвания върху коне без седла, известни като Палио. Истерия и възбуда подклаждат това провеждано на всеки две години събитие, което стига своя връх в 90 секунди и три страховити обиколки около площада.

Но първо се разгръща една забележителна процесия, corteo storico. Всеки от седемнайсетте contrade, историческите квартали на града (с имена като Жирафа, Кула, Вълк и Вълнa) е представен от десетки пажове, барабанчици и знаменосци, облечени в хералдичните цветове на контрадата и в пищни исторически костюми, включително рицарски
ризници.

Връхна точка на парада е синхронизираното подхвърляне и улавяне във въздуха на знамената, в което сиенските младежи се упражняват от ранно детство. Това възпроизвеждане на пищността и показността на средновековното минало на Сиена не е мотивирано от туристически долари, а по-скоро от дълбоката емоционална привързаност на участниците към техния contrade, града и неговата история – да не говорим за вековните феодални съперничества (надбягванията датират от ХІІ в.).

Само десет от контрадите, избирани по жребий преди фестивала, се състезават във всяко надбягване. В това свободно, криещо опасности състезание, с опасни ъгълчета, които могат да доведат и до смърт, първият кон, който пресече финалната линия (дори без ездач), печели. Наградата? Знаме с образа на Дева Мария, плюс официалните права за фукане през годината.

Ако не живеете в Сиена, сдобиването с билети може да бъде обезкуражаващо начинание. Алтернативата е да прекарате часове под тосканското слънце, застанал на претъпкания площад с 50 000 нови най-добри приятели.

Къде: Сиена, (34 км южно от Флоренция), Тоскана, Италия
Най-добро време: целогодишно

Виж най-добрите оферти за пътуване до Сиена!

Виж още:

Екскурзия във Флоренция

Екскурзия в Рим

Екскурзия във Венеция

>
17 март 2015 г.

Тагове

конен туризъм

любопитно

социален туризъм

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти