Начало / Статии / Статии - Италия

Монталчино - eдин винарски град и неговата витрина

Автор

/

Местната легенда приписва основаването на абатството „Сант’Антимо“ на Карл Велики (742–814), макар днешната сграда да датира едва от 1118 г. Извисяващо се самотно в маслинова горичка покрай стария поклоннически път, свързващ Рим със Сантиаго де Компостела в Испания, то е изградено от местен травертин и блестящ, в меден цвят алабастър от близката Волтера.

Абатството е най-красиво, когато е огрято от следобедното тосканско слънце; то е ярък образец на средновековната романска архитектура, един от най-изящните в Италия. Седемте монаси норбертинци, които живеят в близка чифликчийска къща, изпълват просторната църква всеки ден с упоително грегорианско пеене на равни интервали, извиквайки усещане за история и мистерия, което пренася посетителите обратно в Средновековието.

Дали е някакъв божествен късмет, че седмината монаси пеят като херувими? Те ще ви убеждават, че това се дължи на акустиката – тя е съвършена. След вечерня само на десет минути пеша оттук е „Ил Молино“, древна мелница, превърната в хотел, която най-вероятно датира от ХІІ в. Наново построена през 1606 г., тя работи като воденица до ремонта през 1998 г. Отседналите тук гости се настаняват в красиво мебелирани стаи в едно спокойно място сред сенките на маслинови и плодни горички.

На следващия ден тръгнете към град Монталчино, за да го разгледате и да опитате първокласното вино с контролиран и гарантиран произход „Брунело“ и неговия братовчед от по-лека категория „Росо ди Монталчино“. Монталчино е малък, сънлив, но богат градец, който малко се е променил от ХVІ в. насам. На около 600 м н. в. той предлага възхитителни гледки над избледнелите си покриви, вечен пейзаж, осеян с лозя, от които се добива гроздето санджовезе гросо, използвано за виното „Брунело“, една от най-изисканите и известни марки червени вина, произвеждани в Италия.

Разходете се пеша до „Фортеца“от ХІV в., която работи и нощем като градска енотека, за да опитате „Брунело“ или да поседите часове в кафенето от ХІХ в. „Фиаскетерия Италиана“ на Пиаца дел Пополо. Местният туристически информационен център ще ви снабди със списъци и карти на десетки местни винопроизводители, световно признати или не, чиито хълмисти имения оформят по-голямата част от този идиличен кът от Южна Тоскана с площ 20 км2.

Ако имате време, отседнете в някоя мечтана вила: изтънчено мебелираната каменна чифликчийска къща от ХVІІІ в. „Поджо ди Сопра“ се извисява величествено на върха на хълм сред безкрайни лозя, принадлежащи на новото, но високо ценено винопроизводително имение „Кастело Ромиторио“.

Къде: Монталчино (41 км южно от Сиена), Италия

Най-добро време: май - октомври

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия! 

>
11 септември 2023 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарен туризъм

ресторанти

романтични места

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти