Начало / Статии / Статии - Италия

Ил Дуомо - извисяваща се в небето, бисер на романската архитектура

Автор

/

Орвието, един от италианските най-впечатляващо разположени градове върху хълм, се извисява върху висока, плоска колона от туф повече от 300 м над морското равнище. Той може да бъде видян отдалеч, когато слънчевата светлина попадне върху готическата фасада на неговата знаменита катедрала.

Ил Дуомо, Орвието, Умбрия, Италия

Съвършеният главен експонат на този древен град, тя е също толкова удивителна отвън, колкото и отвътре. Началото на строежа и е в края на ХІІІ в., художници и архитекти от цяла Италия полагат усилия в продължение на повече от 300 години, за да завършат този запленяващ хибрид от романски, готически и високоренесансов стил. Но безспорната главна притегателна сила на Дуомо е цикълът от фрески, изобразяващи края на света, започнат от Фра Анджелико през 1447 г. и завършен през 1499–1503 г. от Лука Синьорели.

Тези значими ренесансови стенописи вероятно са вдъхновили Микеланджеловия Страшен съд в Сикстинската капела близо век по-късно. (Леонардо да Винчи обаче никак не се впечатлил от тях и казал, че му напомнят на чували, „пълни с орехи“.)

Фреските покриват почти 3000 м2 площ по стените и тавана на параклиса „Сан Бризио“. В подножието на отвесните градски стени е „Ла Бадия“, красиво запазено абатство от ХІІ в., сега първокласен хотел.

Къде: Орвието, (97 км северозападно от Рим), Умбрия, Италия
Най-добро време: март-декември

Виж актуалните оферти за пътуване в Рим!

Виж още:

Екскурзия във Флоренция

Почивка в Римини

Почивка в Сицилия

>
14 декември 2011 г.

Тагове

катедрали

любопитно

социален туризъм

стари градове

хотели

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти