Начало / Статии / Статии - Италия

Гросето – магия от Южна Тоскана

Автор

/

Някъде в южната част на Тоскана хиляди пинии растат край бреговете на кристалните води на залива Фолоника в Тиренско море.

Град Гросето е столица на едноименната провинция, разположена в район, известен с името Марема и с това, че до преди няколко века е бил толкова блатист, че е бил невъзможен за обитание.

Град Гросето е издигнат през Средновековието на мястото, където етруските са минавали с лодките си през блатистата зона. От различните епохи на развитие на града са останали крепостни стени, катедрали...

Първата ви спирка в Гросето е старата част на града, оградена от шестоъгълна крепостна стена от 16-и век и с издигащата се внушителна крепост на Медичите. Катедралата, изградена в смесица от различни стилове, съдържа богата колекция от произведения на изкуството – ако сте ценители на Романтизма и Готиката, ще ви впечатли. Отбийте се и в църквата Сан Франческо и в Музея на Марема за археология и изкуство.

А ако търсите златисти плажове, вашата дестинация са Джанела и Фенилия.

В две малки заливчета едно срещу друго са разположени Порто Санто Стефано и Порто Ерколе – едновременно запазили очарованието на миналото си и привличащи луксозни яхти в наши дни. Не пропускайте испанската крепост в Порто Санто Стефано, а Порто Ерколе е като картичка с къщите си, боядисани в ярки цветове.

Най-известната забележителност в околностите на града е Кастилионе дела Пеская (Castillione della Pescaia) – живописно рибарско градче, над което се извисяват скали със средновековен замък.

Около Гросето все още има много селца и градчета, които са запазили традиционния дух на италианската провинция. Просто наемете кола или колела и поскитайте из Скансано с неговото вино морелино, Чивитела Маритима с тесните й улички, Капалбио със средновековната си романтична атмосфера или Манчано и близкия термален спа комплекс Сатурния.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Докато се в района на Гросето, опитайте местните фетучини, задушеното от глиган, гъбената супа и непременно акуакота – супа от леко запържен лук, целина, домати и люта чушка.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Гросето!

>
28 април 2015 г.

Тагове

винен туризъм

летен туризъм

лукс

плажове

романтика

семеен туризъм

Тоскана

Забележителности наоколо

Избрани оферти