Начало / Статии / Статии - Италия

Кианти и Сан Джиминяно - вино и пейзажи, които ще ви накарат да припаднете

Автор

/

Кианти е най-красивият и най-важният винарски район на Италия, където се правят първокласни червени вина с безупречна репутация.

Той се разпростира между Флоренция и Сиена, в сърцето на Тоскана. В тази област вино са правили още етруските в предримско време. Способността да се откриват интересни неща при ленивите разходки с кола из лозята и винарните със спонтанни дегустации на различни вина се подсилва от пейзажа, изваден като от пощенска картичка. Дори опитни шофьори ще получат световъртеж.

Старият път „Виа Киантиджиана“ свързва поредица винарски градове, които изпъстрят една богата на история област с гористи хълмове, средновековни замъци, каменни чифликчийски къщи и винарски имения – както малки, неизвестни винопроизводители, така и реномирани имена, като Антинори, Фрескобалди и Риказоли.

Произвеждащ първокласни вина в среда, която не може да бъде по-живописна, малкият семеен хотел „Кастело ди Волпая“ дружелюбно посреща ограничен брой гости в своето уникално agriturismo заведение. Ястия по избор, приготвяни специално за гостите, подчертават най-доброто в областта през сезона, както и собствените семейно произвеждани зехтин, мед, сладка и ароматичен оцет. Но ястията тук, колкото и да са добри, са просто съпровод на най-хубавите реколти на Волпая, всяка от които по някакъв начин успява да е по-добра, когато ги опитвате на покрития с лозя хълм, където се отглежда гроздето.

Точно над друг от тези хълмове е Сан Джиминяно, име, което отдавна е синоним на „тоскански град на хълм“. Сан Джиминяно е завладявал въображението на пътешествениците векове наред. На неговия хоризонт се открояват четиринайсет средновековни кули, датиращи от ХІІ и ХІІІ в. – само част от първоначалните седемдесет. Опитайте се да пристигнете късно следобед, когато керваните от туристически автобуси са си тръгнали и са оставили града обратно на хората.

Изкачете се на върха на 36-метровата кула Торе Гроса на Палацо дел Пополо, най-високата от кулите в Сан Джиминяно, за птичи поглед към света, неговите кули и Вал д’Елса в далечината. След това се отбийте в непринудения и просторен ресторант „Бел Соджорно“, където менюто споделя мястото под прожекторите с възхитителния тоскански провинциален пейзаж в рамката на огромните прозорци. Дивеч от околните гористи възвишения е специалитетът тук, а подборка от най-добрите вини на Кианти завършва желаното.

Наблизо, на два съединени площада, се играят представленията от амбициозна лятна програма – като се почне от балет на открито до опера. Представете си жаловитите арии на Тоска, разнасящи се над средновековните небостъргачи на Сан Джиминяно.

Къде:  Сан Джиминяно (30 км от Волтера), Тоскана, Италия

Най-добро време: юни - август

>
07 юни 2012 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарен туризъм

пътешествия с влак

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти