Начало / Статии / Статии - Египет

Синайският манастир в Египет - където Мойсей видя горящия храст

Автор

/

Египет - свързваме го с пирамидите и Сфинкса, с красивите плажове на Хургада и местата за гмуркане в Червено море. Ако не сте поровили за информация предварително, може и да пропуснете, че в Египет се намира и един от най-старите манастири в християнския свят с най-старата непрекъснато функционираща библиотека в света.

Снимка: iStock by Getty Images

Манастирът, Мойсей и горящият храст

Манастирът “Света Екатерина” се намира в подножието на Синайската планина (известна в Египет като Джебел Муса), където според Библията Мойсей вижда горящия храст, който бил изпратен от Бог като знак, че той е избран за пророк. Построен е между 548 и 565 г. по нареждане на император Юстиниан около вече съществуващия Параклис на горящия храст, издигнат по заповед на императрица Елена (майката на император Константин Велики). И днес в двора на обителта има вековен храст, за който се твърди, че е същия, който самият Мойсей е видял.

Манастирът е един от малкото по света, които никога не са били опожарявани, сривани със земята и като цяло - не е прекъсвал дейността си от далечните години на своето издигане. Пейзажът около манастира е монохромен, всичко е в пепелявокафяво, сякаш обителта се е сляла с околните скали и с вечността.

Името на манастира идва от друго предание. Смята се, че тук е мястото, където душата на света Екатерина се възнася към небето, след като е обезглавена. Преданието разказва, че след като била вкарана в затвора, 200 души дошли да видят света Екатерина и те всички приели християнството, включително съпругата на императора. Вбесен от случилото се, император Максенций наредил да обезглавят Екатерина. Вместо кръв, потекла бяла, подобна на мляко течност.

Снимка: iStock by Getty Images

Място за поклонение на три религии

Подобно на много други свети места, и това място е почитано от християни, мюсюлмани и евреи. Около 1000 г. при манастирския комплекс е издигната и джамия, която е действаща около 200-300 години, а след това изпада в забвение и разруха. Възстановена е в началото на миналия век, а при специални поводи се използва и в наши дни.

Най-старата непрекъснато действаща библиотека в света

Само Ватиканската библиотека пази повече древни ръкописи и книги от тази в Синайския манастир. Това е най-древната все още действаща библиотека на света и дори само този факт си заслужава да посетите комплекса.

През 1859 г. тук е открит най-старият досега древен ръкопис на Библията - така наречения Синайски кодекс от 4-ти век. Ценната книга е откупена от Русия, а впоследствие Сталин я продава на Великобритания. Днес може да се види в Британската библиотека в Лондон.

Едни от най-ранните икони в света

В Синайския манастир могат да се видят стотици оригинални икони от всички периоди на християнството, като най-ранните са от 5-и или 6-и век. Това, че са запазени непокътнати, е въпрос на истински късмет - тези икони са оцелели византийските периоди на иконоборство и са устояли на разрушителната сила на времето.

Поклонническото изкачване до връх Синай

Според библейските разкази на върха на Синайската планина Мойсей получава десетте Божи заповеди. Изкачването от манастира “Света Екатерина” до върха е един от най-популярните поклоннически маршрути за вярващите. Заради високите температури и стръмния, открит терен много от посетителите изкачват върха нощем, което им носи бонус - милиони звезди в небето и невероятни панорамни гледки отгоре (да, дори и през нощта!). Казват, че изгревът над скалистите планини е гледка, която се помни цял живот.

Има две пътеки за изкачване - една стръмна и една по-полегата, като за качване и слизане е добре да се предвидят между 5 и 7 часа според физическата подготовка.

Как да стигнете и полезна информация

Синайският манастир се намира на 430 км от Кайро. Най-лесно можете да го посетите, като кацнете в египетската столица, а след това стигнете до Синай с автобус (има по един на ден), кола или такси. Можете да дойдете и с частен превоз от Шарм ел Шейх. Манастирът е действащ и не работи в петък, неделя и дните за строг пост (по календара на Гръцката православна църква). В останалите дни е отворен за поклонници от 9 до 11:30 часа. Към манастира има къща за гости.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за пътуване до Египет!

>
04 февруари 2021 г.

Тагове

екзотика

любопитно

забележителности

манастири

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти