Начало / Статии / Статии - Египет

Оазисът Сива в Египет: да се носиш в нереални солени басейни

Автор

/

Има преживявания, които са станали толкова добре организирани и лесно достъпни за туристите, че всеки може да ги има, когато си поиска.

Има и такива обаче, за които ще ви е нужна сложна организация, а на място животът си тече в собствен ритъм, а не в крак с туристите. Тези приказни ъгълчета на планетата са магнит за търсачите на приключения и си струват всички усилия.

Оазисът Сива не е сред най-популярните места за туристите в Египет заради отдалечеността си от основните туристически маршрути. Намира се близо до границата с Либия в западната част на страната

Градът в оазиса

Снимка: iStock by Getty Images

Градът в оазиса Сива съществува тук от столетия. В центъра му се издига фотогеничната крепост Шали, която е на поне 700 години. Изградена е от блокове, съставени от микс от сол, счукани тухли, глина и скали.

В града почти липсва туристическа инфраструктура - наем на коли, банкомати и други. Добре е да се заредите с пари в брой предварително, тъй като банкоматът в Сива е само един.

Край града има красиви пясъчни дюни, които можете да откриете както със сандборд (дъска, подобна на сноуборда, но специално създадена за спускане по пясък), така и на джип сафари. Около оазиса все още може да се срещнат бербери, които водят традиционния си начин на живот от хиляди години.

Да плаваш в солните езера в Сива

Снимка: iStock by Getty Images

В района на оазиса Сива има многобройни солни езера и естествени солни басейни, които са удивително бистри и приятни за плуване. Или по-точно за плаване - заради високата соленост, посетителите могат спокойно да се отпуснат на повърхността, без да потъват. Цветът на водата е тюркоазен и контрастира невероятно на фона на ослепително бялата солна кора наоколо. Някои са горещи, други са студени.

Един от тях носи името на Клеопатра, макар че това вероятно е просто красива легенда, тъй като няма данни Клеопатра някога да е посещавала района.

Как да стигнете до оазиса Сива

Снимка: iStock by Getty Images

До Оазиса можете да стигнете с автобус от Кайро или от Александрия, като пътят отнема около 10-12 часа в посока. По пътя има много военни постове, където проверяват документите на пътниците. Други варианти са да наемете кола (ако не се притеснявате да шофирате в Египет) и да си наемете шофьор.

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия до Египет!

>
09 август 2023 г.

Тагове

екзотика

крепости

любопитно

пустини

романтични места

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти