Начало / Статии / Статии - Египет

Най-големият пазар на открито в Африка „Хан Ел Халили“

Автор

/

Шумен, чудесен, хаотичен и изпълнен с миризмите на подправки, благовония и кожа, „Хан ел Халили“ е един от най-големите базари в света – разпрострял се на всички страни, объркващ, затворен град-в-града, за първи път изграден като кервансарай през 1382 г.

Хан Ел Халили, Кайро, Египет

Всеки тук иска твоето внимание, твоите пари, твоето време за чаша ментов чай. Независимо дали ще купувате, или не, минете покрай миниатюрните сергии и дюкяни по най-отъпканите пътища (които са станали твърде туристически) и проникнете дълбоко в объркващия лабиринт от гъстонаселени странични улички, където жителите на Кайро все още пазаруват за своята зестра памучни галабии, фесове и шийхи, или наргилета.Това е мястото, където да упражните своите умения да се пазарите, но не очаквайте да излезете победител срещу търговци с хилядолетна практика в кръвта си.

Тук може да се намери почти всичко. Минибазари в рамките на базара са се специализирали в артикули като килими, злато, платове, парфюми и козметика (където миниатюрни гърненца с прах за почерняне на клепачите а ла Клеопатра са приготвяни от изгорени, натрошени костилки на маслини).

Отворено нонстоп от 1752 г., „Ел Фишави“ е все още най-прочутото кафене и чайна на този пазар, обезсмъртено от Лорънс Дърел. В една богата европейска атмосфера на ХІХ в. с позлатени огледала, кован месинг и напукани маси с мраморен плот може да пушите наргиле, да ви предскажат съдбата, да зяпате интересни хора и да си поръчате това, за което казват, че е най-доброто кафе в света, поднесено в малки пиринчени чашки.

Къде: в сърцето на Кайро, ограничен от Мидан Хюсеин (площад „Хюсеин“), Шария ел-Муиз и Шария ел-Муски. „Ел Фишави“ е на няколко крачки от Мидан Хюсеин – само попитайте.
Най-добро време: всеки ден, но много дюкяни са затворени в неделя.

>
23 юни 2011 г.

Тагове

екзотика

пазари

стари градове

хотели

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти