Начало / Статии / Статии - Египет

Ислямско Кайро - за неустрашимия турист

Автор

/

Кайро -  Египет

Една бавна разходка през този зашеметяващ средновековен микрокосмос, с най-голяма плътност на населението в Близкия изток, е забележително преминаване през Кайро отпреди шест-седем века. Този старинен квартал на Кайро връхлита върху сетивата, смущава, обърква. Сред едва удържания хаос и врява, странно съчетаващ голяма бедност и един от най-ниските проценти на престъпност в света, ще срещнете легендарното гостоприемство на египтяните. Междувременно кокошки, коне и овце щъкат по тесните, с много дупки по тях улици, още по-задръстени от хора с магарешки каручки, събиращи боклука, улични амбулантни търговци и хора, които просто си ходят насам-натам като всеки ден.

Прахът и отломките уравновесяват избледнялото архитектурно величие на един град, който някога е бил интелектуалният  и културният център на арабския свят. Предвид обезкуражаващия брой места, започнете от  смайващата цитадела от ХІІ в. на Салах ал-Дин; нейният основател е известен в християнския свят като Саладин, врагът на кръстоносците, държал се рицарски. Кацнал върху един стръмен, издаден хребет, този силно укрепен бастион предлага несравнима панорама на осеяния с минарета хоризонт на разпрострелия се на всички страни Кайро.

Най-свещената и вдъхващата най-голямо благоговение от градските религиозни места е джамията на Ибн Тулун от ІХ в., забележителна и със своите размери, и с извънредната си простота. Колекцията на Музея на ислямското изкуство, най-голямата от този тип в Египет, обхваща периода между VІІ и ХІХ в. Лабиринтът от базари Хан ел-Халили е друго слисващо място – дори само със своите страховити размери.

Богато украсеният комплекс Куалавун ел-Насър включва едно медресе, или богословско училище, и мавзолеи. Построен от тримата най-значими мамелюкски султани, той е смятан за едромащабен шедьовър на техния разточителен архитектурен стил. Списъкът със  забележителностите на ислямско Кайро може да бъде продължен, но културният шок е възможно да изпревари дори най-неустрашимия турист, който в този момент вероятно вече се е наситил на шума, пушека от автобусите и добитъка, който е завзел пътищата.

Къде: тръгнете от подножието на цитаделата в Мидан Салах ал-Дин (площад „Саладин“).

Виж актуалните оферти за организирано пътуване до Кайро!

Виж още:

Почивка в Хургада

Почивка в Шарм ел Шейх

Екскурзия в Асуан

>
20 август 2010 г.

Тагове

джамии

стари градове

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти