Начало / Статии / Статии - Египет

Новите музеи в Египет, които да видите през 2021 г.

Автор

/

Египет е перфектната арабска рецепта за мишмаш от култура, пустини, плажове с перфектен ситен пясък и дестинации за гмуркане, които ще ви станат любими.

През 2021 г. имате три допълнителни причини да посетите Египет - новите музеи, които отвориха врати в края на 2020 г. или предстои да бъдат открити по-късно през 2021 г.

Националният музей в Шарм ел Шейх

Като туристи в Шарм ел Шейх можете сутринта да отидете на плаж, после да практикувате различни видове водни спортове, а привечер да отидете в музея. Националният музей в Шарм ел Шейх, който отвори врати в края на 2020 г., е събрал в трите си зали повече от 5000 артефакта от праисторически времена почти до наши дни.

Ще видите животни-мумии (котки, ястреби, орли и дори крокодили), които също като видните египтяни имали свои саркофази. Изложени са и находки от други цивилизации, които са открити в Египет - древноримска баня, древногръцки украшения, обзаведена кралска стая на принцеса Шевикар от династията на Мохамед Али паша.

Музей на кралската каляска в Кайро

Подарете си пищно кралско преживяване с разходка из многобройните зали на Музея на кралската каляска в Кайро. Тук ще видите десетки оригинални каляски за разходки, за сватби и за погребения, както и аксесоари и униформи на кочияши от различни епохи.

Един от най-интересните експонати е каляската, която френският император Наполеон III и императрица Евгения подаряват на владетеля на Египет по това време, хедив Исмаил, по случай откриването на Суецкия канал през 1869 г. Същият за пръв път създава сграда и институция, предвестник на днешния музей, която да съхранява кралските каляски като културно наследство.

След като беше затворен в продължение на много години, музеят отново отвори врати през декември 2020 г. Музеят на кралската каляска се намира зад историческата джамия Абу ел Еллах в Кайро.

Големият египетски музей в Кайро

Това е едно от най-дългоочакваните откривания в света, чието забавяне само подсилва интереса към него.

В продължение на години Египетският музей в Кайро е задължителна спирка за всички, които се интересуват от Древен Египет и искат да видят с очите си находките от погребението на Тутанкамон и от десетки други пирамиди и гробници. Но музеят отдавна е отеснял за хилядите експонати, които страната има да покаже, и очаква своето грандиозно преместване в новия Голям египетски музей, който се строи край Пирамидите в Гиза (от 30 години). В него за първи път ще бъдат изложени 2000 непоказвани досега предмета от гробницата на Тутанкамон, както и много повече от артефакти от хранилищата на музея.

По последна информация голямото откриване е насрочено за есента на 2021 г. и когато то се случи, Египет ще разполага с най-големия археологически музей в света.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка в Египет!

>
27 януари 2021 г.

Тагове

екзотика

новини

плажове

гмуркане

музеи

пустини

забележителности

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти