Начало / Статии / Статии - САЩ

„Пасифик Коуст Хайуей“ - магистрала към рая

Автор

/

Познат на хората, които не са от тези краища, и като „Рут 1“, „Пасифик Коуст Хайуей“ е американският път на мечтите.

Пасифик Коуст Хайуей - САЩ

Може да тръгнете на юг от Лос Анджелес към Сан Диего или да поемете по традиционалисткия маршрут на север към Сан Франциско и дори оттатък него, покрай рибарския-град-пре-върнат-в-художническа-колония Мендосино от ХІХ в. в посока Орегон, чиято собствена крайбрежна ивица е често пъти не по-малка великолепна.

От сърцето на Лос Анджелес има само 11 км през закътаното Малибу до Санта Моника, но вие вече ще сте се почувствали в друг свят. Крайбрежната алея за разходки, прочутата „Санта Моника Пиър“, и провеждания през уикендите пазар „Фармърс Маркит“ (смятан от мнозина професионалисти в областта на храните за един от най-добрите в страната) могат да ви забавят малко, докато следвате пътя в северна посока.

Не по-малко е изкушението, когато се движите през предградията на съседния Санта Барбара, на около 160 км северно от Лос Анджелес в подножието на поразителната планина Санта Инес. Този идиличен град, построен първоначално около основаната през 1786 г. мисия Санта Барбара (кралицата на много испански аванпостове в Калифорния), остава спокойно връщане към миналото на златната земя на калифорнийския мит и е понякога наричан американската Ривиера.

Хубавите винарни на града често са сравнявани с тези на Напа отпреди двайсет години, докато възможностите за вечеря варират от пресни продукти в завидния селскостопански пазар до простичкия
„Супер-Рика Такуерия“, благословен със собственичката си Хулия Чайлд, на улица „Норт Милпас“, където мнозина се кълнат, че са яли най-хубавата царевична тортиля в света.

На около 80 км на север от Санта Барбара легендарният път започва да се разгъва в своя най-величествен вид, прорязвайки една страховита лента от магистралата 150 до 300 метра над бучащия Тихи океан. Възхваляван като изключителното американско пътешествие, с един куп места, на които не трябва да пропускате да ударите спирачки, дивата и камениста 145-километрова отсечка от Сан Симеон покрай Биг Сур и по полуостров Монтърей е безспорната връхна точка на крайбрежния път.

Спрете, за да се насладите на всичко това с чаша питие или вечеря в известния „Нипенте“, с неговия открит вътрешен двор, окачен 240 м над разбиващите се вълни. Собственост за кратко на Орсън Уелс и Рита Хейуърт, той е традиционна спирка за автомобилистите, търсещи изумителна наблюдателна позиция, от която да се любуват на залеза.

„Вентана“ означава прозорец на испански, а зашеметяващо разположеният „Вентана Ин“ в Биг Сур, кацнал на 360 метра над Тихия океан, е вашият прозорец към 80-километровите панорами на драматичния океан и планините, видими както от отделната платформа на вашата стая, така и от многото общи прозорци в хотела.

Отсреща „Пост Ранч Ин“ предлага същия отпускащ лукс и усещане, че си в лоното на природата, но с един екосъобразен акцент. Всичко от вашата тераса е предназначено да бъде романтично, успокояващо и отпускащо, макар че може да се поразтъпчете по многобройните близки туристически маршрути, които ще ви отведат сред тревисти ливади, дълбоки каньони и извисяващи се секвои.

Къде: Сан Симеон е на 400 км северно от Лос Анджелес, 345 км южно от сан Франциско. Биг Сур е на 240 км южно от Сан Франциско.
Най-добро време: декември-февруари за любуване на китовете.

>
07 декември 2010 г.

Тагове

винен туризъм

главни пътища

плажове

планини

Забележителности наоколо

Избрани оферти