Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

7 интересни факта за емирство Шарджа в ОАЕ

Автор

/

От седемте емирства, които влизат в състава на ОАЕ, Дубай и Абу Даби безспорно са супер звездите, за които всеки е чувал и мнозина са посещавали. Следващото по възможности за посещение (поне от България), е Рас ал Хайма. Малцина обаче са чували за малкото емирство Шарджа.

Подобно на останалите съставни части на ОАЕ, Шарджа също разполага с луксозни комплекси, но тук е много по-лесно да си намерите нискобюджетен хотел.

Управляващата фамилия на Шарджа не се е променяла от 17-и век

Снимка: iStock by Getty Images

Всяко емирство си има свои управници, макар много от икономическите, военните и законовите въпроси да се решават общо за целите ОАЕ. Управляващата фамилия на Шарджа не се е сменяла от 17-и век и настоящият шейх Султан бин Мухамад ал Касими е 18-я владетел от рода. Има само 6 дни, в които той не е на власт, когато брат му се опитва да направи държавен преврат.

Шарджа граничи с всички останали емирства

Снимка: iStock by Getty Images

Това е единственото емирство в ОАЕ, което граничи с всички останали, както и единственото, което има плажове, както на брега на Персийския залив, така и на брега на Оманския залив.

Шарджа е място за култура

Емирството има водеща роля в създаването на изкуство и култура не само в ОАЕ, но и е арабския свят. През 1998 г. Шарджа беше Столица на арабската култура, провъзгласена от ЮНЕСКО, а на всеки две години в емирството се състои изложба на изкуството Биенале Шарджа. Всяка година в Шарджа се провежда и международен панаир на книгата, четвъртият по мащаб в света, по време на който могат да се видят както нови издания, така и светлинно шоу.

Животът в Шарджа е евтин

Снимка: iStock by Getty Images

Цената на живота в Шарджа е с 28% по-ниска от тази в съседен Дубай.

Шарджа е първото емирство, което разрешава на жените да учат

Още през 1942 г. Шарджа разрешава образованието за жените, с което поставя началото на подобни действия в останалите части на ОАЕ.

Преводът на името на Шарджа е поетичен

Името на емирството означава буквално “Изгряващо слънце”.

Шарджа е третото по големина емирство

Снимка: iStock by Getty Images

Територията на Шарджа (2590 кв.км, приблизително колкото област Перник) формира едва 3,3% от територията на ОАЕ и го прави третото по големина емирство. В Шарджа живеят 1,4 милиона души.

Вижте актуални оферти за пътуване до Дубай!

>
03 ноември 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти