Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Забележителности в Дубай

Автор

/

Дубай е уникално място, което има свой собствен неповторим колорит и не прилича на никой друг град в света.

Това, което преди около 50 години е било пустиня, днес е оазис с много градини и паркове, с изкуствени водни канали и яхтени пристанища – един модерен търговски, туристически и бизнес център. И всичко това се случва, защото за далновидните управниците на Дубай думата “невъзможно” не съществува.

В Дубай огромното желание да си на върха се е превърнало от амбиция и традиция и точно това е направило от емирството осмото чудо на света.

Вижте емблематичните забележителности на Дубай:

Хотел Бурж Ал Араб

Извисявайки се на 321 метра над морето, Бурж Ал Араб е най-високият хотел в света! Построен на изкуствен остров на 280 метра от брега, той безспорно е един от символите на Дубай! За интериора на помещенията са използвани 840 kg 22-каратово злато, а на върха на хотела има хеликоптерна площадка.

Кулата Бурж Халифа

Кулата Бурж Халифа (среща се и като Бурдж Халифа или Бурдж Калифа, а до завършването си беше известна като Бурж Дубай) е най-високата сграда в света с височина 828 метра. Небостъргачът бе открит на 4 януари 2010 г. с грандиозно звуково и светлинно шоу и фойерверки. 

Ето няколко бързи факта за кулата Бурж Халифа + информация как да я посетите.

* В сградата се намира първият в света хотел “Армани” със 160 стаи, чийто интериор е проектиран от едноименната модна къща.

На 124-тия етаж се намира наблюдателната площадка At the Top. До нея ще ви отведе най-бързият асансьор на два етажа в света, който се движи с 10 метра в секунда. На 124-тия етаж се намира откритата тераса със зашеметяваща гледка (има и телескопи), а на следващия, 125-и етаж, има 360-градусова площадка, декорирана като арабска машрабия (изнесена тераса) с 360-градусова панорама. Тук можете също да полетите до върха на Бурж Халифа чрез виртуална реалност или да полетите над целия Дубай в мултимедийно шоу. 124-ти и 125-и етаж се посещават с един билет. 

Арабската Венеция в Дубай

Мадинат Джумейра, наричан още Арабската Венеция, е комплекс от три луксозни 5-звездни хотела, арабски базар (сук) и водни канали с гондоли помежду им. Мястото е много приятно за разходка, с множество добри ресторанти и барове.

Хотел Atlantis The Palm в Дубай

Atlantis The Palm е първият хотел, който е отворен на остров Палм Джумейра и е на стойност 1,5 милиарда долара. Построен е по подобие на Атлантис на Бахамите. Хотелът разполага със страхотен аквапарк Aquaventure с невероятни забавления, както и лагуна “Dolphin Bay”, в която можете да плувате заедно с делфини. Не пропускайте да посетите “The Lost Chambers” – лабиринт от аквариуми, в който митът за Атлантида оживява!

Бастакия - историческата част на Дубай

Ако желаете да почувствате арабския дух и атмосферата на „стария” Дубай се отбийте в Бастакия - историческата част на Дубай, където се намират най-старите постройки. Тук можете да видите специфичните за арабския свят вятърни кули за охлаждане, които стърчат над всяка къща и играят ролята на естествени климатици. 

Това е най-близкото, което можете да видите от Дубай преди да бъде открит петролът и преди да се обединят арабските емирства. Преди 70-те години на миналия век тук са живели бедуини, които са се занимавали с риболов, отглеждане на фурми и пасане на стада.

Името на Бастакия идва от първите й заселници - търговци на перли от Бастак, Ирак, които издигнали домовете си тук.

Отбийте се в някоя от чайните или пробвайте местна и европейска кухня. Загледайте се във вятърните кули на къщите, които се издигат над главите ви по тесните улички. Спрете се и в галерия Маджлис, която представя местно и световно изкуство.

Направете кратка разходка и до форта Ал Фахиди, най-старата оцеляла до днес сграда в Дубай (смята се, че е построен през 18-и век). Първоначално крепостта е била изградена от мидени черупки и корали, циментирани с варовик.

Шопинг в Дубай

В Дубай определено имате изключително много възможности за шопинг. В града има над 50 шопинг мола, така че където и да се намирате винаги ще има някой, който е в близост до вас. Работното време на моловете е от 10.00 до 22.00 часа, като някои от тях от четвъртък до събота затварят в полунощ. Най-популярните са:

Dubai Mall – най-големият в света, разполага с над 1200 магазина, множество ресторанти, огромен аквариум, ледена пързалка за кънки, кино. Намира се до най-високата сграда в света – Бурж Калифа.

Emirates Mall – вторият по големина мол в Дубай, в който се помещава закритата ски писта.

Deira City Centre – един от най-популярните молове, предлагащ голямо разнообразие от магазини. Удобен е за туристите, отседнали в района на Дейра.

Dubai Festival City - приятен мол с яхтено пристанище, водни канали с гондоли, покрай които има различни ресторанти на открито.

BurJuman – също популярен мол, разположен в Бур Дубай.

Ski Dubai

Уникалната закрита ски писта, която ви дава възможност да карате ски и да се излежавате на плажа в един и същи ден. За дългата 400 метра писта се използват 6000 тона изкуствен сняг. Тук можете да карате ски, сноуборд, шейна (можете да наемете екипировка на място), да се возите на лифт, да се спуснете с алпийски тролей или просто да си организирате бой със снежни топки... насред пустинята.

Дубай Марина

Един от мегапроектите на емирството, намиращ се в новата част на Дубай, е Дубай Марина - комплекс от яхтено пристанище и небостъргачи – жилищни сгради, офис сгради, молове и хотели.

Тук се намират Dubai Marina Mall и търговски комплекс The Beach, където можете да се отдадете на шопинг.

Любопитен факт е, че неведнъж се е случвало акули и китове да навлизат в канала заради непосредствената му близост до открито море.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Дубай!

Вижте още:

Екскурзия в Абу Даби

Екскурзия в Оман

Снимки: Thinkstock/Gulliver

>
06 декември 2021 г.

Тагове

екзотика

лукс

нова година

пустини

романтични градове

хотел Бурж ал Араб

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти