Начало / Статии / Статии - Гърция

Разходка из Самотраки - разказ от първо лице

Автор

/

 

Самотраки е от зелените гръцки острови, които си имат гори и планински поточета, плажове и водопади, както и един щръкнал планински връх. За да го разгледате, можете да си наемете скутерче или кола. Обиколката на острова може да се направи за ден, но ако имате още ден и наемете лодка, преживяването ви ще бъде незабравимо. Ето някои от най-красивите места, които разгледахме на острова.

Хора

Планинското градче Хора, столицата на Самотраки, се намира на 6 км нагоре по склона над пристанищния град Камариотиса. Оттук се разкрива невероятна панорамна гледка във всички посоки и Хора е идеалното място, на което да бъдете за вечеря по залез. Къщите са разположени амфитеатрално по хълма и почти отвсякъде имате гледка. До него лесно се стига с кола или моторче под наем.

Изворите при Терма

Край туристическото градче Терма (което се състои предимно от хотели и апартаменти за отдаване под наем) се намират минералните извори на Самотраки. Разходката е около 15-20 минути в гориста, камениста местност. Много е приятно да се ходи покрай реката, а още по-приятно е, когато стигнете до естествените вирчета, в които можете да се изкъпете. Водата е сравнително подходяща за целта, не е леденостудена като тази в българските планински поточета.

Има малки и големи камъни с най-различни форми, където може да поседнете или да ги използвате за плажуване, пикник или медитация. Тъй като островът е известен като хипарско място, не е изключено да срещнете голи хора да се къпят.

Нашата програма започна в кафенето на площада в Терма сутринта преди разходката и завърши с обяд в близко заведение до паркинга на входа след като се върнахме.

Водопад Фониос

Направихме си и еднодневна разходка до водопада Фониос, който се намира на 20 минути с кола от пристанището. При водопада има паркинг и оттам следват около 2 км или 30-40 минути ходене по сенчеста пътека покрай реката. Мястото е подходящо за пикник, можете да си вземете и бански, защото водопадът и вирчетата по пътя към него са идеални за къпане.

Важно: носете планински обувки или планински сандали, не забравяйте да вземете и достатъчно вода. Продължете над големия водопад и след около 15 минути по стръмна пътека ще стигнете до по-малък водопад. По пътя има невероятна гледка към водопада и морето в далечината.

Плаж Кипос

Един от най-магнетичните плажове на острова е Кипос. Тук миризмата на гора се прелива с тази на морето. Често се чуват звънчетата на стада овце, които пасат наблизо. Плажът е чакълест, има много красиви цветни камъни и прекрасна гледка към съседния турски остров Гьокчеада. Нужна ви е кола или скутер, за да стигнете до Кипос, като пътят свършва на входа на плажа срещу една отвесна скала.

Светилището на великите богове

Това светилище е успяло да запази култовия си статут в продължение на векове и се смята, че много от великите фигури от древността, от Одисей до Филип Македонски, са идвали тук за инициация. При светилището на великите богове са се извършвали мистериозни посвещения и ритуали дори и след навлизането на християнството в района.

Работното време на светилището е от 08:30 до 15:30 часа, но проверете отново за всеки случай, особено ако сте тук извън сезона. Входът е 3 евро. Предвидете си 30-40 минути за бърза обиколка или поне един час, ако обичате да разглеждате спокойно и без да бързате. Хубаво е да сте тук сутрин рано, защото след 11 часа започва да става много топло, а сянка няма.

Плаж Пахиа Амос

Единственият пясъчен плаж на острова се казва Пахиа Амос. В далечината има гора и това прави този плаж прекрасен избор за мързелив ден под слънцето. Пахиа Амос е с широка плажна ивица и има бар, където можете да си поръчате хапване и пийване. Имайте предвид, че тук слънцето се скрива зад планината по-рано, затова планирайте да дойдете сутринта или в ранния следобед.

Снимки: Ивалина Ненова

А тук вижте най-добрите ни оферти за пътуване в Гърция!

>
02 ноември 2020 г.

Тагове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти