Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Самотраки, Гърция – забележителности и плажове

Автор

/

Остров Самотраки се намира в северната част на Егейско море, близо и удобно, ако пътувате с кола от България. Той е от по-малко посещаваните гръцки острови, което го прави идеален за тези, които обичат по-дивата природа и искат да избягат от тълпите на Санторини, Родос и Крит. Самотраки е предимно планински с малки селца, накацали тук-там по склоновете.

В превод името на Самотраки означава Тракийски Самос. Площта на острова е около 180 кв.км, а постоянното му население е около 3000 души.

Забележителности на Самотраки

Светилището на Великите богове. За разлика от боговете на Олимп, които живеят на върха на свещената планина, Великите богове са тези, които обитават земята и подземното царство. Смята се, че на това светилище са се извършвали мистични ритуали за плодородие до появата на християнството. Одисей и Филип Македонски са сред древните знаменитости, за които се говори, че са посетили това светилище. Предвидете си няколко часа, за да разгледате всичко. Не пропускайте и музея, в който се пазят много от находките, открити при светилището – дарове за боговете, вази, теракотени фигурки.

Градове в Самотраки

Главното пристанище на острова е градчето Камариотиса, което се състои горе-долу от една крайбрежна улица с кафенета и магазинчета. Има малки хотелчета и нощни клубове. Ако не държите толкова на нощния живот, отправете се към северната част на острова, която е по-красива.

Хора е столицата на острова, която се намира на 6 км от Камариотиса. Уличките й са криволичещи, постоянно лъкатушещи нагоре-надолу по хълма и изключително чаровни. Седнете за по кафе или фрапе в някое от заведенията в центъра на града и се насладете на панорамите към морето, които се разкриват оттам.

Терма (Лутра) е крайбрежно градче с минерални извори, което се намира на 14 км от пристанището. Състои се предимно от хотели и туристически магазини, но е приятно обградено от зеленина. Около него има няколко къмпинга.

Минерални извори на Самотраки

В Терма ще се уверите, че природата е събрала в шепа по малко от всяко от своите чудеса на Самотраки, включително лечебни термални извори. Терма е познат още от времето на римляните. Минералната вода помага при артрит, хронични ревматични болки, гинекологични болести и затлъстяване. Има няколко места, където да блаженствате, потопени до уши в минерална вода. В главната минерална баня (платена, температура на водата 39 градуса) влизат предимно млади хора, а в няколкото открити басейна (температура на водата около 34 градуса) се топят предимно по-възрастни хора. Има и закрити вани с гореща вода (48 градуса), за които трябва да поискате ключа от минералната баня.

Планини и маунтийн байк на Самотраки

Сърцето на острова е планинско, което означава, че можете да редувате плажа с преходи през красиви клисури, планински преходи, каране на планинско колело или рафтинг. Изкачването на върха на планината Фенгари, известна още като Саос (1611 м), ще ви отнеме около 6 часа в едната посока от Хора.

Потоци и естествени басейнчета

Островът е насечен от многобройни кристални потоци, които на места образуват красиви водопади, в чиято основа се образуват така наречениете ватрес – естествени каменни басейни, в които туристите се къпят.

Знаете ли, че... Омир разказва, че върхът на Фенгари на остров Самотраки е бил мястото, от което Посейдон е наблюдавал падането на Троя.

Плажове на Самотраки

На Самотраки няма дълги плажове с бели пясъци, но за сметка на това дивите плажове ще ви зарадват с невероятно чиста вода.

Пахиа Амос – единственият пясъчен плаж и най-благоустроеният на острова. Намира се в южната част на острова и до него се стига по пътя от Лакома. На самия плаж има ресторант и плажен бар.

Кипос – плаж с малки камъчета, който се намира в най-източната част на Самотраки. До него се стига с кола или с лодка. Брегът бързо става стръмен още на влизане във водата, затова не е много подходящ за семейства с деца или за неопитни плувци. Няма плажен бар и шезлонги, както и няма естествена сянка. Носете си всичко, включително вода и храна. Оттук се вижда остров Гьокчеада.

Ватос – красив плаж с пясък и камъчета, до който няма път. Можете да го достигнете или с лодка, или през нелесна пътека през скалите. Водата на Ватос е по-студена.

Как се стига до Самотраки, Гърция

Има няколко ферибота седмично от пристанището в Кавала (плава се 4 часа) и няколко дневно от Александруполис (плава се 2 часа). Има фериботна връзка и с остров Лимнос (плава се 3 часа). В пиковия сезон между Александруполис и Самотраки се движи и скоростен кораб, който стига за един час. Разписанието зависи от месеца и деня от седмицата и трудно се намира онлайн. На самия остров през лятото се движат автобуси между градовете.

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
21 юли 2022 г.

Тагове

водопади

гръцки острови

минерални извори

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти