Начало / Статии / Статии - Гърция

Лемнос – мястото, където античността оживява

Автор

/

Ако си милите, че Гърция няма с какво да ви впечатли освен с вкусната средиземноморска кухня, маслините, узото и сиртакито – дълбоко грешите. Уникалните морски плажове и растителността са пропити от древни легенди и божествени истории... а тяхната Мека е остров Лемнос.

Той е осмият по големина в Гърция и се намира в северната част на Егейско море. Площта му (475 кв.км.) не претендира да е с големи мащаби, а населението му е около 18 хиляди души – ала е мило и гостоприемно. Островът обхваща 35 села и градове. Столицата на острова е Мирина, а гордостта му е Полиохни.

Според гръцката митология Лемнос е бил посветен на бог Хефест – бог на огъня и защитник на ковачите. Той бил захвърлен там от разярения си баща Зевс, който го пратил в изгнание, защото защитил майка си Хера в техен спор. Поетът Омир допълнил легендата с твърдението, че Хефест е построил ковачница в дълбините на Мосихлос (действащ вулкан в миналото) и от благодарност за посрещането на жителите им дал занаята на металообработването.

Безспорно най-оживеният град е Мирина. Тук спират фериборите от Кавала. В южните му покрайнини се намира малко рибарско пристанище с няколко таверни.

Думата, която описва градчето, не е лукс, а по-скоро средиземноморски уют - ниски къщички, червени керемиди, много белота и някои антични, архитектурни форми. Недалече в красива вила е разположен Архиологичен музей с богата колекция от древни находки.

Името на столицата, отново е обвито в мистика и история. Смята се, че първият цар на Лемнос е бил Тоант (син на бог Дионисий). Неговата съпруга се е казвала Мирина и тя е “кръстница” на града, който и по онова време е бил икономическия двигател и център на острова. Древните жители не почитали особено Афродита и тя се ядосала и ги наказала да замиришат доста неприятно. Мъжете си довели наложници от Тракия, а бесните им съпруги ги изклали и изхвърлили върху морските скали.

Над Мирина се намира византийската крепост Кастро и от години има функция на заслон на елени. Ако имате късмет, ще видите някое от тези благородни същества, а ако не - ще се наложи да се задоволите само с прелестните панорами, разкриващи се от върха й. Можете да я изкачите пеша за по-малко от половин час и макар преходът да не е особено предизвикателство, направете го сутрин или следобед, за да се спасите от изпепеляващото слънце.

Лемнос е мястото, където се намира Полиохни - един от най-старите градове в Европа (смята се, че е основан около 4000 г. пр.Хр.). Той е разположен на източното крайбрежие и е открит през 1936 г. Интересен факт е, че археолозите са установили седем пласта градове, строени един върху друг, като най-ранният датира от 5-то хилядолетие пр. н. е. Градът е разрушен около 1600 г. пр.н.е. (400 години преди превземането на Троя), вероятно вследствие на последователни земетръсни трусове.

Друга забележителност, която ще провокира вниманието ви, е Лемноската стела. Това е каменен надгробен камък, изобразяващ лик в профил на воин с копие, върху когото има странен надпис, хвърлил в интересен спор учените от цял свят. Коментират се точната датировка, азбуката и езика използвани при издялването на надписа. Най-вероятно  датира към VI век пр.н.е., азбуката е древногръцка, а езика етруски.

Докато изучавате митовете и легендите в района не забравяйте, че сте на брега на морето. Гърция си е Гърция – топла и приветлива, с бистрото море и ситния пясък. Лемнос е рай за кайтсърфистите и по крайбрежието й има няколко училища. 

Къде: остров Лемнос, Гърция

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция

Виж още:

Почивка на остров Тасос

Почивка в Керамоти

Почивка в Халкидики

>
03 май 2023 г.

Тагове

гръцки острови

Егейско море

идеи за уикенд

острови

романтични места

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти