Начало / Статии / Статии - България

Уикенд маршрут: забележителности около Сапарева баня

Автор

/

Снимка: Ева Михайлова/NasamNatam.com

Сапарева баня – за един уикенд сред минерални води, средновековни църкви и впечатляващи водопади

До град Сапарева баня от София се стига само за около час - освен изброените горе разнообразни неща за виждане и правене, това е една допълнителна причина градът да е идеална уикенд дестинация. 

Гейзерът в Сапарева баня

Добра идея за начало на разходката из местността е разположеният в центъра на Сапарева баня Гейзер-фонтан, който държи рекорда за най-гореща минерална вода в България и континентална Европа: 103°C. Изстрелваната от него вода може да достигне максимум от 18 метра над земята. Минералната вода от Сапарева баня се използва за лечение на заболявания предимно на опорно-двигателната и нервната система, както и за рехабилитация след различни наранявания или счупвания. А местните с усмивка си спомнят и едно друго приложение на горещата вода в миналото – за варене на царевица или други зеленчуци.

Любопитен факт е, че лечебните свойства на горещата минерална вода са открити още от траките. Именно водата обосновава името, което траките дават на градчето - Германея, идващо от “герм“, което означава „горещ“.

Църквата Свети Никола в Сапарева баня

Снимка: Неси Зеленкова/NasamNatam.com

В центъра на града може да се посети друга интересна забележителност – средновековната църква “Св. Никола“. Нейната история започва през XII в., когато е построена, продължава през петте века османска власт, когато обаче не е разрешено реставрирането на такъв тип храмове, и затова посреща Възраждането в руини. През 1838 г., когато, по една случайност, местните решават да построят църква именно на това място, откриват останките от храма от XII в. Строежите спират, но още век минава преди да започне същинската ? реставрация. Църквата днес е затворена за посещение и единствено пред прозорците могат да се видят останалите отделни фрагменти от стенописите, с които някога е била изцяло изписана.

По данни на Константин Иречек, при откриването на черквата, в двора ? са намерени множество надгробни плочи без надписи, различни римски колони и корита.

Водопад Скакавица – най-високият водопад в Рила

Снимка: Неси Зеленкова/NasamNatam.com

От Сапарева баня лесно се стига до местността Зелени преслап, която е отправна точка за прехода до водопада. От там за около час се стига до хижа Скакавица – първата хижа в България, построена през 1921 г. Само 30 минути делят хижата от самия водопад. На 1750 м н.в. той е един от най-високо разположените водопади в България, но въпреки това, пътят до него е сравнително лесен, обозначен и поддържан, а и разкрива невероятни гледки към водите на река Скакавица, иглолистните гори и високите скали на Рила.

Най-впечатляващата гледка все пак представлява водопадът - със своите спускащи се от 70 метра води. А когато те замръзнат през зимата, предлагат възможност и за ледено катерене.

Ресиловският манастир

Снимка: Неси Зеленкова/NasamNatam.com

Манастирът в село Ресилово „Покров на Пресвета Богородица“ е постоянно действаща женска обител, построена през 1932 г. Вярва се, че мястото на манастира е избрано именно от Пресвета Богородица – при започване на строежа жената на тогавашния кмет на селото била против построяването на храм извън селото, но видяла в съня си Богородица, която сама определила това място за свой храм. След този сън жената започнала със собствени средства и труд да помага за построяването му. Значително дарение направил и цар Борис III, както и вярващи от близки и далечни краища.

Овчарченски водопад Горица

Снимка: Неси Зеленкова/NasamNatam.com

Най-ниско разположеният водопад в Рила (900 м н.в) – Горица е лесно достъпен целогодишно (до село Овчарци, 5 км от Сапарева баня). С падащи от 39 метра води, водопадът е не само красива гледка, а има и интересна история. Всичко се случило по османско време. Най-красивата девойка в селото, Горица, живяла спокойно със своя възлюбен Йовица. Запленен от красотата й, турският бей изпратил хората си да я отвлекат и да му я доведат. Тя побягнала към гората, но хората на бея я настигнали. Нямало къде да продължи и за да не попадне в ръцете им, скочила от високата скала в реката. Оттогава водопадът носи нейното име – Горица. 

Вижте актуални оферти за почивка в България!

>
13 септември 2021 г.

Тагове

водопади

идеи за уикенд

идеи за уикенда

манастири

уикенд изкушения

църкви

около София

гейзер

Забележителности наоколо

Избрани оферти