Начало / Статии / Статии - България

Седемте рилски езера - маршрут за всеки

Автор

/

Панорамата към Седемте рилски езера е от онези гледки, които можеш да наблюдаваш с часове, докато съзнанието ти си почива и се презарежда. Това плюс факта, че изкачването не е кой знае какво предизвикателство за повечето хора, са причините в дни с хубаво време районът на езерата да е попренаселен. Ако искате да избегнете тълпите, тръгнете рано и се качете пеша (вижте маршрутите по-долу). 

Имената на Седемте рилски езера 

Всяко от Седемте рилски езера е кръстено на някоя своя характеристика или на формата си. Маршрутът започва от Долното езеро, следват Рибното езеро (най-плиткото, едва 2,5 метра), Трилистника, Близнака, Бъбрека, Окото (най-дълбокото циркусно езеро в България - почти 38 метра). Най-отгоре е Сълзата, което е прозрачно и чисто като сълза. 

Маршрут до Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са разположени едно над друго между 2100 и 2500 м надморска височина, като подредени на различни рафтчета на планинска етажерка. Свързани са помежду си с малки поточета, а най-отгоре се е надвесил Езерният връх, от който се разкрива чудесна панорама към всички езера без едно. 

Най-популярната изходна точка за прехода до езерата е хижа Пионерска, край която се намира долната станция на лифта. До хижа Пионерска се стига по асфалтов път от Сапарева баня. Горната станция на лифта е при хижа Рилски езера. 

Други варианти са планински преходи от хижа Вада (изходен пункт: Говедарци), от хижа Ловна или от хижа Пионерска. Ако ви се ходи повече, можете да тръгнете от ЦПШ през Мальовица. За тези преходи ще са ви необходими добра екипировка и добра физическа форма (в сравнение с качването с лифт).

Ако ще ползвате лифта, информирайте се предварително за работното му време и не пристигайте в последния момент (обикновено работи от 8:30 до 16:30, а в понеделник - от 12 до 16:30 часа). 

Пътеката, която свързва езерата, е с различни цветове маркировка, но едва ли ще ви затрудни заради големия брой хора, които пъплят като мравки по добре утъпкания маршрут. 

Предвидете си поне 5 часа за обиколка на езерата (от горната станция на лифта), а ако не сте в добра физическа форма - и повече. Опитните планинари ще се справят за доста по-малко време, особено ако не спират за снимки и дремки. 

Правила за посещение на Седемте рилски езера

Седемте рилски езера се намират в Национален парк Рила и за опазването им е важно да спазвате всички правила. Забранено е плуването и газенето в езерата, миенето и пиенето от водата им. Забранено е разпъването на палатки и паленето на огън извън специално обозначените за това места в националния парк, както и брането на растения, изхвърлянето на боклуци и разхождането на кучета без повод или спъвачка. 

Не оставяйте никаква следа от посещението си на езерата освен стъпките си!

Минало и настояще на Седемте рилски езера

Седемте рилски езера са най-посещаваната езерна група в България и това няма как да няма отражение върху тях. Потокът от посетители (особено през летните месеци) и честата липса на планинска култура са причини за бързото влошаване на състоянието на езерата. През последните години се наблюдава заблатяване на езерата заради човешкото въздействие върху района. За да намалите негативния ефект, вземете всичкия боклук със себе си, ходете само по обозначените пътеки и не докосвайте водата на езерата. 

Виж още:

Екопътеки в България, които непременно да извървите 
Наздраве за най-хубавото лято!

Вижте и актуални оферти за екскурзия в България!

>
02 август 2021 г.

Тагове

планина

езера

Забележителности наоколо

Избрани оферти