Начало / Статии / Статии - Гърция

Санторини - идиличният гръцки остров

Автор

/

Като любим на всички гръцки остров, Санторини се отличава с един от най-необичайните егейски пейзажи. Официалното име на острова е Тира, макар средновековното име – изопачено от Санта Ирини, останало от италианците – да е далеч по-широко използвано.

Независимо под какво име, това прелестно място е обречено да фигурира във всеки пътеводител за круизи; множество пасажери, които за щастие никога не остават повече от няколко часа, се изсипват на малкия остров през летните месеци.

На острова има интензивна вулканична дейност (два димящи конуса в потъналата 10 км широка калдера), изказват се и предположения, че Санторини е това, което е останало от митичната Атлантида.

Трийсет и шест вида грозде растат върху плодородната вулканична почва и Санторини произвежда възхитително бяло вино, което кара всеки да се чувства щастлив.

Варосаните кубични къщи на миниатюрната Ия – известно като едно от най-красивите селища  в Средиземноморието – са разположени на върха на 300-метрови стръмни скали над мастиленосините води на неговата частично потънала калдера („годен за пиене син вулкан“, пише гръцкият Нобелов лауреат, поетът Одисеас Елитис).

В Ия извлечете максималното от своето посещение с престой в „Периволас“, където от терасите може да се наслаждавате на изгледите, заснети на пощенските картички. Излезте от вашия прохладен, подобен на пещера апартамент и се потопете в гледка, подобна на Гранд Каньон, само че по-хубава. Може и да има по-луксозни хотели в Санторини, но никой не осигурява изгледи на залеза като елегантните прости, подобни на пещери къщички от семейния хотел „Периволас“.

Седемнайсетте ослепително бели варосани къщички имат извити тавани и стени; всяка тераса е покривът на долния апартамент. Една тераса е мястото на басейн без ръбове, неговото егейско синьо е същото като това на морето под него. „Периволас“ е създаден с любов. Ръчно тъканите и ръчно багрени тъкани и килими на собствениците могат да бъдат открити навсякъде из елегантните стаи за гости, където ръчно плетени гръцки дантели украсяват прозорци и врати.

На две минути бавно ходене е центърът на тихия град Ия и оттук за двайсет минути с кола се стига до туристическата  бъркотия в главния град на острова – столицата Фира.

Но за дневния ритуал на гледане на залеза е щастие да седнете на вашата собствена тераса с чаша местно бяло вино в ръка и обещанието за прясно изпечени на скара миди за вечеря в близката таверна.

Най-добро време за почивка на остров Санторини, Гърция: от април  до октомври.

Виж актуалните оферти за пътуване до остров Санторини!

Виж още:

Почивка на остров Миконос

Почивка на остров Закинтос

Почивка на остров Родос

Виж актуалните оферти за пътуване до остров Санторини!

14 юли 2020 г.

Тагове

гръцки острови

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти