Начало / Статии / Статии - Гърция

Санторини - идиличният гръцки остров

Автор

/

Като любим на всички гръцки остров, Санторини се отличава с един от най-необичайните егейски пейзажи. Официалното име на острова е Тира, макар средновековното име – изопачено от Санта Ирини, останало от италианците – да е далеч по-широко използвано.

Независимо под какво име, това прелестно място е обречено да фигурира във всеки пътеводител за круизи; множество пасажери, които за щастие никога не остават повече от няколко часа, се изсипват на малкия остров през летните месеци.

На острова има интензивна вулканична дейност (два димящи конуса в потъналата 10 км широка калдера), изказват се и предположения, че Санторини е това, което е останало от митичната Атлантида.

Трийсет и шест вида грозде растат върху плодородната вулканична почва и Санторини произвежда възхитително бяло вино, което кара всеки да се чувства щастлив.

Варосаните кубични къщи на миниатюрната Ия – известно като едно от най-красивите селища  в Средиземноморието – са разположени на върха на 300-метрови стръмни скали над мастиленосините води на неговата частично потънала калдера („годен за пиене син вулкан“, пише гръцкият Нобелов лауреат, поетът Одисеас Елитис).

В Ия извлечете максималното от своето посещение с престой в „Периволас“, където от терасите може да се наслаждавате на изгледите, заснети на пощенските картички. Излезте от вашия прохладен, подобен на пещера апартамент и се потопете в гледка, подобна на Гранд Каньон, само че по-хубава. Може и да има по-луксозни хотели в Санторини, но никой не осигурява изгледи на залеза като елегантните прости, подобни на пещери къщички от семейния хотел „Периволас“.

Седемнайсетте ослепително бели варосани къщички имат извити тавани и стени; всяка тераса е покривът на долния апартамент. Една тераса е мястото на басейн без ръбове, неговото егейско синьо е същото като това на морето под него. „Периволас“ е създаден с любов. Ръчно тъканите и ръчно багрени тъкани и килими на собствениците могат да бъдат открити навсякъде из елегантните стаи за гости, където ръчно плетени гръцки дантели украсяват прозорци и врати.

На две минути бавно ходене е центърът на тихия град Ия и оттук за двайсет минути с кола се стига до туристическата  бъркотия в главния град на острова – столицата Фира.

Но за дневния ритуал на гледане на залеза е щастие да седнете на вашата собствена тераса с чаша местно бяло вино в ръка и обещанието за прясно изпечени на скара миди за вечеря в близката таверна.

Най-добро време за почивка на остров Санторини, Гърция: от април  до октомври.

Виж актуалните оферти за пътуване до остров Санторини!

Виж още:

Почивка на остров Закинтос

Виж актуалните оферти за пътуване до остров Санторини!

>
15 март 2023 г.

Тагове

гръцки острови

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти