Начало / Статии / Статии - България

Дом на хумора и сатирата - да се посмеем от сърце

Автор

/

Има едно място у нас, където смехът е издигнат в култ! Там трудно ще съберете устните си, но едва ли това би ви смутило. Ако все още не сте знаели, с гордост ще ви просветим, че има музей „Дом на хумора и сатирата” и той се намира в Габрово.

Дом на хумора и сатирата, Габрово, България

Сградата е културен институт с международно и световно значение. Интересен е фактът, че е създадена върху стара кожарска фабрика и то на специален ден, в който всички се надлъгваме с голяма доза чувство за хумор, а именно 1 април през далечната 1972г.

Под девиза „Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи. В него след дълбоко проучване е събрана информация за изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.

Ако си представяте някаква развалина покрай названието „музей“, грешите! Домът на хумора и сатирата е истински дворец със своите 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека, безплатен паркинг. Той предлага на своите гости забавна разходка из постоянните експозиции („Корените на габровския хумор”, „Раят”, „Грехът”, „Маската – лицето на празника”, „Да живее карнавалът!”, „Карнавалът върху пощенски марки”), детска развлекателна зала „Планета Габрово”, временни изложби на хумористично изкуство, както и множество интересни атракции (виц-банка, криви огледала, паметник на габровската котка с отрязана опашка, чанове за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми и др.).

А, за да разберете колко е важен този културен институт, ще споменем само, че има изяви на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата (всяка нечетна година); Националната среща-наддумване „Благолаж” (всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство „Изток – Запад”; 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово; веселите четвъртъци и др.
    
Помислете си дали друг път сте виждали подобно нещо...а самата идея е просто впечатляваща. Ако имате път към Габрово, не пропускайте да се отбиете в музея. Ако пък нямате, просто си измислете! Домът на хумора и сатирата се намира  в непосредствена близост до автогарата и ж.п. Гарата и бъдете сигурни, че ще ви посрещнат с много хумор и закачки.

Къде: гр. Габрово
Най-добро време: целогодишно

>
30 август 2011 г.

Тагове

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти