Начало / Статии / Статии - България

Есенни посоки: 5 дестинации в България за дъжд и слънце

Автор

/

Есента е цветна, топла, ухае на влага, на дюли и на печена тиква. Есента е също бурна, мрачна и дъждовна и невинаги времето ни предразполага да използваме уикенда за пътуване. 

Независимо дали ще се припичате на слънце или ще се скриете на топло и уютно от дъжда, използвайте есенните уикенди за пътуване из България. Дестинациите в следващия списък са подходящи за всякакви метеорологични условия. На всяка от тях има къде да се разходите на слънце и къде да се скриете на сухо - при всички случаи ще запълните почивните си дни с интересни занимания за душата и тялото.

Габрово: Интерактивният музей

Габрово от години означава две неща за туристите - Дома на хумора и сатирата и Етъра. От няколко години градът си има и още една забележителност, която макар да се нарича “музей”, няма нищо общо с това, което думата извиква в съзнанието ви. Интерактивният музей на индустрията е забележителност от бъдещето, която разказва за миналото (чрез виртуален гид!). Тук е достатъчно едно махване с ръка, за да се пренесете в друга епоха и да управлявате експозицията по свой вкус. Посетителите могат да станат част от някои от експонатите, като се заснемат в забавно видео или собственоръчно предизвикат взрив с експлозивите на първата фабрика за барут и патрони в страната.

Велинград: спа, мастодонти, родопски крепости

На пръв поглед Велинград е дестинация за спа и блажено мързелуване, но тръгнете ли в тази посока, маршрутът позволява многобройни и разнообразни отбивки.

Спрете в село Дорково, където ще откриете един малък, но зрелищен музей. Плиоценски парк Дорково е възстановка на растителност и животни от плиоценската епоха със супер звезда - мастодонт в реални размери. 

Ако сте край Дорково, изкачете се и до крепостта Цепина, която е особено впечатляваща есента заради гледката към околните хълмове, проснали се като родопски китеници в жълто, оранжево и червено. Тук се е издигал замъкът на деспот Алексий Слав с все постройки за прислугата, собствен параклис и стопански постройки. Историята на обявилия независимост от Асеневци владетел си заслужава да чуете на място.

Златоград: уют сред старите къщи

Есента е приказна на много места в България и макар че е възможно да сме пристрастни, Родопите са едно от най-прекрасните. Отправете се на юг към Златоград, където уютът на пушещите комини и разходката сред 150-годишните бели къщи ще ви изпълнят със спокойствие. Надникнете в музеите и работилниците, изпийте едно въртяно кафе на пясък и накрая се облажете с една златоградска баклава с локум. 

Мелник: вино, спа и манастири

Мелник е регион, в който има почти от всичко, при това по много - безкрайни хълмове с лозя и едни от най-добрите винарни в България, старинните къщи на най-малкия град в България, скални образувания, манастири (Роженският), минерална вода и спа хотели от всякакви категории, къмпинги и планини. Сгрейте душата си през някой есенен уикенд с разходка из слънчевите земи и винена дегустация, а ако времето се окаже дъждовно, сауната и парната баня в някой от спа хотелите в района ще ви спасят.

Хисаря: спа по римски

Още древните римляни са разбрали колко ценна е лечебната хисарска вода и са направили тук спа курорт, посещаван от императори и видни римляни. И днес под основите на къщите лежат останките на древния град Диоклецианополис, кръстен на своя основател, император Диоклециан. В хубаво време можете да разгледате руините на градските стени и термите (древните спа центрове с басейни, подово отопление и луксозно вътрешно оформление), на църквите и амфитеатъра. Завали ли, възползвайте се от спа центровете в града и се отдайте на релакс като древноримски император.

Вижте оферти за екскурзия в България!

>
11 ноември 2021 г.

Тагове

есен

идеи за уикенд

България

Забележителности наоколо

Избрани оферти