Начало / Статии / Статии - България

Шлемът от село Плетена

Автор

/

Откритите в България шлемовe от времето на траките са няколко типа, различни по форма и начин на изработка. За първи път оригинален тракийски шлем, чиято форма не се среща извън тракийските земи, е открит в гроба на тракийски войн при село Плетена, Благоевградско.

Такива шлемове дотогава били познати само от изображения върху художествени паметници и затова германският изследовател Бруно Шрьодер ги нарекъл "тракийски". По-късно, след откритието в Плетена, шлемове от тракийски тип са намерени и на други места. Шлемът от Плетена достига на малки парчета в ръцете на специалистите и възстановяването му с помощта на рентгенов апарат отнема доста време.

Изследванията покават, че шлемът е сглобен от отделни части: прочелник, горна част, натилник и два набузника. Набузниците покривали цялото лице, като имали оттвори за устата, носа и очите. Те са украсени с пластични изображения, подобни на кичури брада и мустаци. От вътрешната страна на фрагментите от шлема са намерени полепнали следи от овча кожа - отделна шапка (калпак), която предпазвала главата от прекия допир с метала, особено при удари. По бронзовия предпазител за носа, прикрепен към прочелника, има следи от оловно-сребърно полритие. Формата на тракийския шлем произлиза от шапка, наречена каузия, чийто връх се извива напред. Така шапка носи тракийската богиня Бендида врху изображения пт IV в.пр.Хр.

Любопитно: В Плетена са намерени също махайра и ромфея - типични тракийски нападателни оръжия. махайрата е извит нож, дълъг от 20 до 100 см, с едностранно острие откъм вътрешната страна. Използвала се като сечащо оръжие, особено при ръкопашни битки. Махайра е изобразена в гробницата в Казанлък, намерена е и е Кралево, и в Златиница. Появява се в VII - VI в.пр.Хр. Тукидид дори нарича родопското племе дии "махайрофори" - мечоносци. Според него тракийското име на меча махайра е скалме. Ромфеята е тежко и дълго оръжие, определяно ту като меч, ту като копие. Служела главно за пробождане. През II в. е възприета като въоръжение на илирийските и тракийските легиони в римската армия, а по-късно, във византийската армия, съществували специални части от ромфеоносци.

Къде: село Плетена, 20 км югозападно от град Гоце Делчев, на 80 км от Благоевград. Археологическите находки се намират в Регионален исторически музией - Благоевград.

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
11 февруари 2013 г.

Тагове

археологически музеи

археология

идеи за уикенд

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти