Начало / Статии / Статии - България

Горнобрезнишки манастир Св. Пророк Илия

Автор

/

Манастирът е един от най-новите в България. Строен е през 1992 г. на мястото на стар девически манастир.

Старият манастир бил разрушен още по време на турското робство, а монахините му избягали и се заселили в Македония. В манастирския двор все още се виждат останки от старите сгради.

Очевидно манастирът се намира на място с древна история, защото при строежа на новата църква са намерени останки от тракийски глинени съдове. Археолозите ги датират от 3 в. Останките са изложени в църквата и могат да се видят от посетителите.

В църквата се пази и храмовата икона "Св.пророк Илия", която местен овчар намерил до манастирското аязмо. Иконата се смята за чудотворна, а водата на аязмото - за лековита. Църквата е разположена по-високо от комплекса и се вижда отдалече. В манастирския двор има малък параклис, посветен на пророк Илия.

Любопитно: Св. пророк Илия е един от най-почитаните пророци от Стария завет. Той живял през 9 в. пр.Хр. в Галатея. Цар Ахав и царица Йезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд. Накрая пророкът предложил на цар Ахав да пренесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не се случило. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето. Народът видял това и до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята. Илия пророкувал 25 години и край р.Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

Обща информация за манастира: Горнобрезнишки манастир "Св. Пророк Илия", 20 в., действащ, девически, храмов празник - 20 юли

Къде: до с. Горна Брезница, 5 км от Кресна

Кога: целогодишно

>
13 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти